Zrušení superhrubé mzdy i úlevy od EET. Babiš představil volební program ANO

Pokladní systém

Pokladní systém Zdroj: storyous

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
6
Fotogalerie

Hnutí ANO chce zrušit superhrubou mzdu a pro pro lidi s příjmem do 113 tisíc korun měsíčně zavést daňovou sazbu 19 procent. Navrhuje také snížení daně z přidané hodnoty na základní potraviny na deset procent. Daňové sazby pro právnické osoby chce hnutí ponechat v současné výši, odmítá zavádění sektorové daně pro banky. ANO navrhuje i úlevy z elektronické evidence tržeb. 

Uvedl, že při superhrubé mzdě je nyní efektivní daňová sazba daně z příjmu pro lidi s příjmem 113 tisíc korun 20,1 procenta, pro lidi s vyšším příjmem 23,35 procenta. Pro lidi, kteří nyní neplatí solidární přihlášku, by se sazba podle ANO měla snížit o 1,1 procentního bodu. Pro ty, kdo solidární přirážku platí, by sazba zůstala zachována.

ANO také navrhuje zavedení výdajového paušálu 500 korun měsíčně pro všechny zaměstnance.

DPH chce hnutí snížit z 15 na deset procentních bodů pro základní potraviny, vodné a stočné a řezané květiny. Stejně by měla klesnout sazba za stravovací služby a podávání nealkoholických nápojů v pohostinství, za služby v péči o seniory a handicapované nebo za úklidové služby. Snížení DPH z 21 na deset procent navrhuje ANO pro točené pivo, kadeřnictví nebo opravy obuvi a kol.

Hnutí také navrhuje úlevy z EET. Povinnost by se neměla vztahovat na fyzické osoby s paušální daní a s příjmy do 500 tisíc korun, na bufety ve školách nebo dětských kroužcích, na e-shopy nebo na prodej vánočních kaprů.

ANO chce také zrušit povinnost vyvěšovat oznámení o elektronické evidenci v provozovnách a chce umožnit volbu mezi elektronickou a papírovou účtenkou.