Die Welt: Turecko chce za pomoc s uprchlíky od EU více peněz

Turecký premiér Ahmet Davutoglu a předseda Evropské rady Donald Tusk

Turecký premiér Ahmet Davutoglu a předseda Evropské rady Donald Tusk Zdroj: CTK

Turecko požaduje od Evropské unie v rámci spolupráce při řešení uprchlické krize pět miliard eur (135 miliard korun) namísto dříve slíbených tří miliard eur. Informoval o tom na svých internetových stránkách německý list Die Welt s odvoláním na zdroje z diplomatických kruhů. EU pro letošek slíbila Ankaře tři miliardy eur na zlepšení situace tamních syrských uprchlíků výměnou za důraznější turecké zapojení do řešení evropských problému s migranty.

„Ankara nyní chce pět miliard eur. My jsme však připraveni poskytnout pouze slíbené tři miliardy eur,“ řekl listu Die Welt vysoce postavený diplomat EU. Turecko by výměnou za peníze od EU mělo lépe střežit hranice a omezit počet migrantů mířících do Evropy. Slíbené tři miliardy eur zatím Turecku poskytnuty nebyly, protože Itálie pomoc blokuje kvůli námitkám vůči způsobu, jak tyto peníze získat.

Jednání mezi Evropskou unií a Tureckem nyní podle listu komplikuje rovněž skutečnost, že Ankara usiluje o větší pravomoci při rozhodování o vyplácení pomoci. „Pro tureckou vládu je velmi těžké akceptovat, že tato miliardová pomoc pro uprchlíky bude vyplácena pouze postupně a že bude podléhat přísné kontrole,“ tvrdí podle listu zdroje z diplomatických kruhů.

Peníze by podle EU měly směřovat do konkrétních projektů, například do výstavby škol. Brusel hodlá prostřednictvím přísné kontroly zajistit, aby se k uprchlíkům nedostal pouze zlomek poskytnuté pomoci, píše Die Welt. List rovněž upozorňuje, že Ankara zatím navzdory dohodě s Evropskou unií nevyvíjí žádné větší úsilí k ochraně svých hranic a příliv uprchlíků z Turecka do Řecka pokračuje.