Do Řecka přichází stále méně migrantů, za posledních 24 hodin jen 80

Autobusy odvážejí uprchlíky z provizorního tábora v řeckém Pireu

Autobusy odvážejí uprchlíky z provizorního tábora v řeckém Pireu Zdroj: ctk/ap

Za posledních 24 hodin z Turecka do Řecka dorazilo pouze 80 migrantů. S odvoláním na aténský krizový štáb o tom informovala agentura DPA. O víkendu na řecké ostrovy připlulo kolem tří set lidí. Podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ještě v březnu do Řecka přes Egejské moře mířilo denně asi 900 migrantů. V prvních deseti dubnových dnech jich bylo denně jen kolem 170.

Minulé pondělí začaly přesuny migrantů z Řecka do Turecka na základě nedávno uzavřené dohody mezi Evropskou unií a Ankarou. Ta platí od 20. března a předpokládá, že migranti, kteří od tohoto data připlují a nezískají v Řecku azyl, budou vráceni. Do Turecka se zatím takto vrátilo 325 migrantů.

Za každého vráceného Syřana se EU zavázala přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl, stanoven je ale strop 72 tisíc běženců. V Turecku je v současnosti přes 2,5 milionu syrských uprchlíků.

Z Pirea odešly stovky běženců

Po uzavření takzvané balkánské stezky na řeckém území uvízly desetitisíce migrantů, kteří se chtěli dostat za lepším životem převážně do Německa. V Řecku vznikly dva velké provizorní tábory, jeden u Idomeni nedaleko řecko-makedonské hranice a druhý v přístavu Pireus u Atén. Řecké úřady se snaží jejich obyvatele přesvědčit, aby se přesunuli do ubytoven pro uprchlíky zřízených po celé zemi.

Dnes tábor v Pireu opustilo více než 700 ze zhruba 4500 migrantů. Přesunuli se do nově zřízeného kontejnerového tábora v západní části přístavního města, který by měl nakonec pojmout až 3000 lidí.

Policie v pohotovosti

Napjatá situace nadále vládne v tábořišti u Idomeni. Podle agentury DPA se mezi migranty opět začaly šířit fámy, že se dnes otevře hranice, a cesta do Makedonie a dál do střední Evropy tak bude volná. Řečtí i makedonští policisté jsou v pohotovosti, informovala řecká stanice Skai, podle níž jsou za falešnými informacemi dobrovolníci, kteří se snaží uprchlíkům pomáhat.

V neděli v tábořišti u Idomeni s 11 tisíc obyvateli vyvolal nepokoje leták v arabštině, který vyzýval k pochodu na makedonskou hranici. Dav asi 500 migrantů následně pomocí slzného plynu a gumových projektilů rozehnala makedonská policie. Zranění utrpěly až tři stovky lidí.