Hasiči ve Francii zvládli nejničivější požáry za poslední roky

Požáry ve Francii

Požáry ve Francii Zdroj: ctk

Požáry ve Francii
Požáry ve Francii
Požáry ve Francii
Požáry ve Francii
5
Fotogalerie
Přes 25 tisíc hasičů od středy bojovalo s požáry, které na jihu Francie zranily sedm lidí a spálily přes 3300 hektarů porostu a několik aut a domů. Ohně v departementu Bouches-du-Rhône, které byly podle AFP nejničivější ve Francii od roku 2010, už jsou ale podle hasičů pod kontrolou. V této teplé oblasti však hrozí nové požáry, jak se již stalo u Perpignanu, ležícího západním směrem.

V Bouches-du-Rhône plameny zničily několik domů a průmyslových budov, úřady evakuovaly asi 500 lidí. Šéf požárníků řekl po poledni rádiu France Bleu Provence, že už se oheň dál nešíří.

Ničivý živel se zastavil až u bran Marseille, druhého největšího města Francie. Popáleni byli tři obyvatelé a čtyři hasiči, z nichž někteří vážně.

První požár vypukl ve středu odpoledne v malé obci Rognac a kvůli silnému větru a suchu se rychle rozšířil. Nejhorší byla situace u města Vitrolles, kde oheň sežehl 1600 hektarů.

Celkovou výši škod úřady zatím vyčíslují. V souvislosti s požárem policisté zatkli jednu osobu, kterou podle médií svědci viděli v místě vzniku jednoho z požárů.

„Čelíme několika požárům, z nichž některé jsou kriminálního původu. Pachatele najdeme. Musí padnout tresty,“ řekl dnes francouzský prezident François Hollande. Požáry suché vegetace na teplém jihu Francie u Středomoří jsou v létě obvyklé, ale jen zřídka se přibližují k obydleným místům jako nyní.