Islamisté zabili v Bruselu desítky lidí, akci prý velmi rychle naplánovali

Policie hlídkuje před sídlem Evropské komise

Policie hlídkuje před sídlem Evropské komise Zdroj: ctk

Na letišti v Bruselu explodovaly nálože (22. března 2016)
Na letišti v Bruselu explodovaly nálože (22. března 2016)
Na letišti v Bruselu explodovaly nálože (22. března 2016)
Na letišti v Bruselu explodovaly nálože (22. března 2016)
Na letišti v Bruselu explodovaly nálože (22. března 2016)
9
Fotogalerie
Asi tři desítky lidí přišly o život při atentátech na bruselském letišti Zaventem a v bruselském metru. K útokům se přihlásil Islámský stát. Belgický premiér Charles Michel a prokuratura jsou přesvědčeni, že na letišti útočil sebevražedný atentátník. Údaje o počtu obětí se zatím liší, podle hasičů je jich 14 na letišti a deset až dvacet v metru. České úřady nemají zatím informace, že by mezi nimi byli i Češi.

Belgie zvýšila varování před teroristickými útoky v celé zemi na nejvyšší stupeň, bezpečnostní opatření zpřísnily i další evropské státy včetně České republiky. Světoví státníci vyjádřili Belgii soustrast.

Podle prokuratury je zatím příliš brzy na zveřejnění bilance obětí. Podle hasičů je 14 mrtvých na letišti a deset až dvacet v metru. O celkem zhruba 30 obětech hovořil šéf národního krizového centra. Bruselský starosta Yvan Mayeur uvedl, že v metru zahynulo nejméně 20 lidí. Zraněných je podle různých zdrojů kolem 200, řada z nich je v kritickém stavu.

Belgické krizové centrum nebude dnes schopné definitivním způsobem upřesnit informace o identitě či občanství obětí, řekli diplomaté. Útoky se odehrály poté, co minulý pátek bruselské bezpečnostní síly zadržely Salaha Abdeslama, jednoho ze spolupachatelů loňských teroristických útoků v Paříži.

Teroristé dnes krátce po 08:00 SEČ udeřili v odletové hale letiště Zaventem. Zhruba o hodinu později otřásl výbuch v metru stanicí Maalbeek poblíž institucí Evropské unie.

Vývoj událostí jste mohli sledovat v online přenosu:

Policie údajně v terminálu letiště nalezla útočnou pušku kalašnikov, což by odpovídalo výpovědím svědků, podle kterých výbuchům předcházela střelba a výkřiky v arabštině. Nejméně jedna ze dvou vybuchlých bomb obsahovala podle lékařů ošetřujících zraněné také hřebíky. Pyrotechnici nalezli a zneškodnili i třetí bombu, která během útoků nevybuchla.

Islámský stát přes agenturu Amak, která islamisty podporuje, uvedl, že bude v akcích v Evropě pokračovat. K dnešní operaci v Bruselu dodal, že byla provedena na základě velmi rychlého plánování a na Belgii zamířila kvůli její účasti v koalici bojující proti IS.

Belgie po explozích zvýšila varování před teroristickými útoky na čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň. Premiér Michel následně svolal mimořádné zasedání bezpečnostní rady státu a na tiskové konferenci oznámil nasazení vojenských posil v metropoli. Nevyloučil nasazení armády na hranicích. Později Belgie vyhlásila třídenní státní smutek.

Bruselská policie provedla razie a usilovně pátrá po jednom ze tří mužů, kteří mohou mít podle kamerových záznamů s útoky spojitost. Jeho fotografii zveřejnila na internetu a požádala veřejnost o pomoc. Dva pachatelé zahynuli, když se vyhodili do povětří. Dva lidi dnes policie už zadržela u bruselského nádraží Midi, další podezřelou osobu dopadla v Amsterodamu.

Ke zpřísněnému bezpečnostnímu režimu přistoupily i další evropské státy, bezpečnostní radu svolalo například sousední Nizozemsko. Ve Francii, kde po útocích z 13. listopadu se 130 mrtvými nadále platí výjimečný stav, se mimořádně sešel prezident François Hollande s premiérem Manuelem Vallsem a ministry vnitra a obrany.

Do pohotovosti přešly také české bezpečnostní složky, ačkoli ministerstvo vnitra nemá informace o tom, že by Česku hrozily teroristické útoky. Kvůli událostem v Bruselu svolal premiér Bohuslav Sobotka schůzku s ministrem vnitra Milanem Chovancem a zástupci tajných služeb a policie.

Chovanec oznámil, že v Česku de facto platí první, tedy nejnižší, ze čtyř stupňů ohrožení terorismem. Policie posílila ochranu i obou českých jaderných elektráren. Prezident Miloš Zeman uvedl, že zavedená bezpečnostní opatření jsou adekvátní a mají jeho podporu.

Na řadě evropských letišť nyní platí zpřísněná bezpečnostní opatření, například v Frankfurtu nad Mohanem či Mnichově, v Amsterodamu, Paříži či Londýně, ale také v Praze nebo v Brně.

Omezení letecké dopravy se týká i Prahy

Letiště Zaventem zůstane přinejmenším do středy uzavřeno, lety jsou přesměrovány do Amsterodamu. Omezení se týká také spojení s Prahou. Krátce po osmé hodině v Bruselu ještě přistála linka z Prahy. Další dnešní lety z Prahy do Bruselu a lety opačným směrem byly oficiálně zrušeny.

Evropští politici včetně českých již vyslovili Belgii soustrast. „Jsem v šoku a znepokojen událostmi v Bruselu. Uděláme vše, abychom pomohli,“ sdělil prostřednictvím twitteru David Cameron. Předseda Evropské rady Donald Tusk vyjádřil zděšení. Podle šéfky diplomacie EU Federiky Mogheriniové jde o „velmi smutný den“ pro Evropu.

Nejvyšší představitelé států a vlád 28 zemí EU označili atentáty v Bruselu za útok na evropskou demokratickou a otevřenou společnost. Útoky v Bruselu opět připomínají, že svět se musí sjednotit v boji proti terorismu, prohlásil americký prezident Barack Obama. Český prezident Miloš Zeman uvedl, že je hluboce otřesen, zároveň varoval před podceněním hrozeb teroristických útoků v dalších zemích včetně Česka.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vyzval české občany, aby odložili veškeré cesty do Bruselu. Ministerstvo doporučilo zvážit i návštěvy dalších částí Belgie.

Útoků IS na evropské cíle přibývá, nejhorší byl loni v Paříži
Výběr větších teroristických útoků spáchaných radikální organizací Islámský stát (IS), které byly zaměřeny na evropské a turecké cíle (IS se přihlásil k dnešním teroristickým útokům v Bruselu, při kterých zahynulo nejméně 34 lidí; řazeno chronologicky):
11. května 2013 - Při dvou pumových explozích v tureckém Reyhanli u hranic se Sýrií zahynulo 52 lidí a na 140 dalších bylo zraněno; v oblasti žije mnoho syrských uprchlíků. Podle některých informací stáli za útokem bojovníci organizace IS.

18. března 2015 - Teroristický útok na budovu muzea Bárdá v centru tuniské metropole nepřežilo 24 lidí, z toho 20 zahraničních turistů z Japonska, Polska, Německa, Španělska či Itálie. K akci se přihlásil IS.

26. června 2015 - V tuniském letovisku Súsa postřílel tuniský mladík na pláži a u bazénu hotelu 38 lidí a 40 dalších zranil (nejvíce obětí (30) bylo z Británie). Policie atentátníka na místě útoku zabila. K odpovědnosti se posléze přihlásil IS.

20. července 2015 - Sebevražedný atentátník zaútočil na kulturní středisko v tureckém městě Suruç u hranice se Sýrií, zabil 33 lidí a přes 100 osob zranil. K odpovědnosti za útok se přihlásil IS.

10. října 2015 - Dva výbuchy si v centru Ankary vyžádaly nejméně 102 mrtvých a 500 zraněných. Exploze nastaly před začátkem mírového pochodu proti násilí mezi armádou a kurdskými separatisty. Podle turecké prokuratury stála za útoky místní buňka IS.

31. října 2015 - Na Sinajském poloostrově se po startu zřítilo charterové letadlo Airbus A321 ruské společnosti Kogalymavia s 224 lidmi na palubě, nikdo nepřežil. Příčinou byla nejspíš bomba v letadle, k útoku se přihlásil IS.

13. listopadu 2015 - Při šesti teroristických útocích v Paříži zemřelo 129 lidí, jeden člověk později v nemocnici (zahynulo i sedm atentátníků). Teroristé stříleli v klubu Bataclan (90 mrtvých) a na několika místech v centru Paříže (na 40 mrtvých). K útoku se přihlásil IS.

12. ledna 2016 - Výbuch v historickém centru evropské části tureckého Istanbulu si vyžádal 13 mrtvých, většinou německých turistů. Za útokem stál podle tureckých úřadů IS.

19. března 2016 - Při sebevražedném útoku v Istanbulu zemřeli čtyři lidé a pachatel, příslušník IS.

22. března 2016 - Teroristické útoky na bruselském letišti a v metru si vyžádaly nejméně 34 mrtvých a téměř 200 zraněných. Čtrnáct lidí zahynulo podle hasičů na letišti, kde rovněž utrpělo zranění 92 osob. Podle bruselského starosty Yvana Mayeura si útok v metru u stanice Maalbeek vyžádal nejméně 20 obětí a 106 zraněných. K atentátům se přihlásil IS.