Jak dopadly Obamovy sliby? Mnohé zůstaly za očekáváním

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: reuters

Hlavním poselstvím výroční zprávy prezidenta USA se stala výzva k nápravě americké politiky.

Barack Obama pronášel svou poslední zprávu o stavu Unie v době těsně před prezidentskými primárkami v táborech dvou odvěkých rivalů na americké politické scéně – demokratů a republikánů. V tradičním projevu před členy obou komor Kongresu zřejmě podlehl atmosféře a místo bilancování se soustředil hlavně na budoucnost své země.

Tu totiž vidí jen ve smysluplné společné spolupráci politiků obou táborů. Je čas „spravit naši politiku, překonat strach a využít velké změny současnosti ve prospěch Američanů“, takové bylo motto Obamova vystoupení. V jakém stavu tedy předává zemi svým nástupcům?

Jedním z hlavních témat Obamova programu bylo zvýšení kvality zdravotní péče a její dostupnost pro všechny.
„V tuto chvíli už je nejspíš jasné, že jsem se nepustil do tohoto problému proto, že by to bylo politicky výhodné,“ prohlásil Obama v roce 2010. Svůj zájem o tuto oblast prezident zdůvodnil tragédiemi lidí, kteří onemocněli, a potřebná léčba pro ně byla nedostupná.

Pokus uzákonit povinné zdravotní pojištění tvrdě narazil u republikánů. Obama se tedy alespoň snažil přimět nepojištěné Američany, aby pojistku uzavřeli. Podle průzkumů to udělalo za posledních pět let více než 17 milionů lidí. Díky Obamově iniciativě například pojišťovny proplácejí i výdaje na léčbu nezletilých dětí. V USA však přesto zbývá asi jedenáct procent lidí bez pojištění.

Obama jako by v poselství o stavu Unie podlehl předvolební atmosféře a mluvil hlavně o budoucnosti země po svém odchodu z úřadu.

Další Obamovou prioritou bylo zpřísnit kontrolu zbraní. Sám prezident toto téma považuje za největší neúspěch ve funkci. Pokusil se obejít Kongres a vydal výnos, podle nějž každý zájemce o koupi střelné zbraně bude prověřen, zda se nedopustil násilného trestného činu nebo není duševně nemocný. Zastánci práva na nošení zbraně to považují za porušení základní občanské svobody a hodlají se obrátit na soud.

Dalším horkým bodem Obamova nástupního proslovu bylo vzdělání. „Naše školy a univerzity projdou transformací, aby dostály požadavkům nové doby,“ sliboval v roce 2009. I v této oblasti ale praxe zaostává za očekáváním mnohých.
Jedním z mála úspěchů je snížení splátek úvěrů na školné o deset procent.

Obama v úterý před kongresmany zmínil jako svoji zásluhu fakt, že počet úspěšných absolventů středních škol se zvýšil ze 75 procent na 82 procent.

Změnu je však možné zdůvodnit i tím, že v některých státech došlo ke zmírnění požadavků na složení zkoušek. Prezident zdůraznil, že prosadit dva roky na univerzitě zdarma pro každého bude úkolem jeho nástupce. Samozřejmě to bude muset být demokrat.

Ozdravil zemi po největší krizi, ale...

Ve svém posledním poselství o stavu Unie se Obama snažil Američanům a světu připomenout i své ekonomické úspěchy. „Tak jsme se za sedm let zotavili z nejhorší ekonomické krize za generace,“ řekl Obama Kongresu, který reagoval potleskem vestoje.

Prezident má pravdu, že Spojené státy za necelý rok odevzdá svému nástupci v lepší ekonomické kondici, než ve které byly za jeho nástupu. To ale nebylo tak těžké, přebíral je totiž v nejhorším stavu od počátku třicátých let 20. století. V lednu 2009 padala ekonomika volným pádem, miliony Američanů přicházely o práci a také o své domy, které nezvládaly splácet.

Firmy bankrotovaly a bankovní systém a automobilový průmysl by bez vládní finanční injekce dopadly stejně.
V lednu 2009, kdy se Obama nastěhoval do Bílého domu, byla nezaměstnanost 10,3 procenta.

Výdělky domácností klesly

Nyní je nezaměstnaných pět procent práceschopných Američanů. Od Obamova nástupu do úřadu americká ekonomika vytvořila 9,3 milionu nových pracovních míst. V tomto hodnocení ale zaostává za Reaganem a Clintonem, během jejichž vládnutí vzniklo za prvního 12,6 a za druhého 21 milionů pracovních pozic.

Další ukazatele ale Obamovi a jeho příznivcům příliš důvodů k radosti nedávají. „U veřejnosti existuje ohledně ekonomiky zřejmé zklamání,“ řekl Mark Hamrick, šéf washingtonského zpravodajství pro server Bankrate.com.

Průměrný ekonomický růst za jeho vlády dosáhl 1,4 procenta, i při nezapočtení poklesu z roku 2009 je to pouze 2,1 procenta. Stejného výsledku dosáhl jeho předchůdce George Bush. Lépe se ekonomice dařilo za Clintona a Reagana, když rostla v průměru o 3,9, respektive 3,4 procenta ročně. Výdělky průměrných amerických domácností za jeho úřadu klesly o 1,3 tisíce dolarů ročně.

Zrušte embargo, studená válka skončila
„Chcete upevnit naši vůdčí roli a důvěryhodnost na (západní) polokouli? Uznejte, že studená válka skončila.
Zrušte embargo,“ prohlásil Barack Obama o blokádě, kterou USA přispívají k bídné situaci kubánské ekonomiky již více než půlstoletí. Výzva platila republikány ovládanému Kongresu.

Ten však nehodlá zásadní změnu přístupu ke komunisty řízené zemi schválit, dokud režim v Havaně nezačne respektovat lidská práva, svobodu projevu a neučiní kroky směrem k demokracii. Spojené státy by podle Obamy měly i v budoucnu upřednostňovat diplomatická řešení před výhrůžkami a používáním síly či sankcí, které byly v minulosti charakteristické nejen ve vztahu ke Kubě, ale i například Íránu.

Tam se Obamovi přes odpor značné části republikánů podařilo prosadit dohodu o omezení íránského jaderného programu výměnou za zmírnění sankcí. „Írán stáhl svůj jaderný program, snížil zásoby uranu a svět se vyhnul další válce,“ pronesl americký prezident.