Od prodejce hasicích přístrojů k šéfovi čínského gigantu: co víme o zadrženém Jie Ťien-mingovi

Jie Ťien-ming (vlevo)

Jie Ťien-ming (vlevo) Zdroj: čtk

Jie Ťien-ming a Miloš Zeman
2
Fotogalerie

Šéf představenstva Čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming, který je zároveň poradcem českého prezidenta Miloše Zemana, je podle informací agentury Reuters vyšetřován. Kdo je Jie Ťien-ming, jehož vliv dosud skokově rostl? A co víme o čínské CEFC?

Jie Ťien-ming je podle čínských investigativních médií označován za jednoho z nejtemnějších čínských boháčů, zároveň mu byl v posledních letech přisuzován obrovský vliv. Například magazín Fortune ho jako ještě 38letého zařadil na druhé místo svého seznamu "40 pod 40", tedy 40 nejvlivnějších lidí světa mladších 40 let.

Svoje podnikatelské aktivity začal se svou manželkou jako prodejce hygienických potřeb a hasicích přístrojů. Skupinu CEFC (China Energy Company Limited) Jie Ťien-mingzaložil v roce 2002 a poté už skupina nezadržitelně rostla. Jie Ťien-ming ale nezapomněl budovat ani politický vliv. Má například úzké vazby na prezidenta Miloše Zemana, kterému od dubna 2015 děla poradce pro otázky Čínské lidové republiky a ekonomického rozvoje.

Skupina CEFC, která působí zejména v energetice, je podle vlastních údajů největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně.Už v minulosti skupina vzbuzovala podezření kvůli svému mimořádně rychlému rozvoji a minulý rok olej do ohně přililo také podezření z uplácení, kvůli kterému byl zatčen šéf nevládního výboru CEFC Patrick Ho Čch'-pching.

Důvěryhodnosti skupiny nepřidává ani napojení na čínské politické špičky, zdokumentované jsou i vazby CEFC na tamější vojenské zpravodajství. To, že firma naplňuje strategické plány čínského vedení, nepopírá ani sám Jie Ťien-ming.

Pro expanzi do Evropy si čínská společnost vybrala Českou republiku. V Česku uzavřené investice skupiny se dosud vyšplhaly na 36 miliard korun. Kvůli obří půjčce v hodnotě 10 miliard korun, kterou si CEFC Česku vzala, je však její tuzemský majetek za zhruba 20 miliard v zástavě.

Spolupráce CEFC s českými podniky je zprostředkována bývalým ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem, který je v čele Smíšené Česko-čínské obchodní komory. CEFC už dříve nakoupila například deset procent akcií tuzemské banky J&T, poloviční podíl v aerolinkách Travel Service a většinový podíl v pivovarech Lobkowicz nebo stoprocentní podíl v pražské fotbalové Slávii.

Zhruba rok a půl CEFC také působila ve vydavatelství Empresa Media Jaromíra Soukupa. Podle vydavatelství, jehož součástí je i TV Barandov, měla CEFC roli strategického partnera.