Rozhovory o Sýrii začnou do konce ledna, shodli se Kerry a Lavrov

John Kerry a Sergej Lavrov

John Kerry a Sergej Lavrov Zdroj: CTK

Mírová jednání mezi syrskou vládou a opozičními skupinami by měla začít ještě tento měsíc, jak bylo plánováno. Uvedl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov po dnešní schůzce se svým americkým protějškem Johnem Kerrym v Curychu. Lavrov novinářům řekl, že ani on, ani jeho protějšek neuvažují o odložení těchto rozhovorů znepřátelených stran o řešení syrského konfliktu, které mají začít v Ženevě 25. ledna.

Ruský ministr podle agentury Reuters rovněž uvedl, že nedávné jednání zástupce Kremlu Vladislava Surkova a náměstkyně amerického ministra zahraničí Victorie Nulandové o ukrajinské krizi vzešlo z iniciativy prezidentů obou zemí Vladimira Putina a Baracka Obamy a že tyto kontakty jsou potřebné, aby pomohly zajistit dlouhodobé vyřešení konfliktu mezi vládními silami a proruskými separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny.

Jednání v Curychu bylo první letošní schůzkou obou ministrů. Kerry doufal, že se mu podaří překonat rozpory s Moskvou ohledně seznamu syrských opozičních sil, které se mají pondělních konzultací v Ženevě zúčastnit. Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov nicméně před schůzkou ministrů řekl, že rozdíly v názorech jsou „velmi hluboké“.

Bezprostředně po schůzce nebylo podle agentury AP jasné, zda se tyto rozpory podařilo překonat. Americké ministerstvo zahraničí jen uvedlo, že oba ministři označili za důležité dosáhnout pokroku na cestě k diplomatickému řešení krize.
Kerry také apeloval na Rusy, aby využili svého vlivu na syrského prezidenta Bašára Asada k zajištění okamžitého a nerušeného přísunu humanitární pomoci pro všechny Syřany, kteří ji potřebují.

Koordinace s mezinárodní koalicí

Lavrov prohlásil, že Rusko je při dodávkách humanitární pomoci připraveno na užší koordinaci s mezinárodní koalicí, vedenou Spojenými státy. Na humanitární programy OSN a Červeného kříže prý bere zřetel i ruské letectvo při svých náletech na teroristická uskupení v Sýrii.

Kerry a Lavrov se naposledy osobně setkali 18. prosince v New Yorku. Od té doby ale podle ruských zdrojů spolu nejméně čtyřikrát hovořili telefonicky. Americký ministr po jednání v Curychu má odjet do Davosu, kde se zúčastní Světového ekonomického fóra. Pak Kerryho čeká cesta do Saúdské Arábie, Laosu, Kambodže a Číny.