Skandál v chorvatské armádě: koupila nepoužitelné stíhačky z Ukrajiny

MiG-21 chorvatské armády

MiG-21 chorvatské armády Zdroj: CC BY SA 2.0: Goran Novacic via Wikimedia Commons

Chorvatská vojenská policie vyšetřuje pro podezření z korupce nákup modernizovaných stíhaček MiG-21 z Ukrajiny. Problém je právě s onou modernizací. Stav dodaných strojů totiž údajně nesedí s technickou dokumentací a některé z nich v současné době nejsou vůbec schopné vzlétnout.

Podle smlouvy za téměř dvacet milionů dolarů z roku 2013 měl ukrajinský státní vývozce zbraní Ukrspecexport dodat na Balkán 12 stíhaček, které předtím využívaly jordánské vzdušné síly. Stroje se do Chorvatska dostaly v červenci minulého roku, od té doby ale pět z nich musela armáda ze služby kvůli technickým důvodům stáhnout, píše server DefenseNews.

Podle dosavadních výsledků vyšetřování ukrajinský exportér při renovaci nepoužil díly zaznamenané v technické dokumentaci. Místo nich se ve stíhačkách ocitly části migů zakoupené v Bulharsku, Alžírsku a státech bývalého Sovětského svazu. Zakoupená letadla jsou navíc pravděpodobně o čtyři až pět let starší, než se uvádí v dokumentech, píše server OCCRP. Do toho všeho ještě prohlásilo jemenské letectvo, že pět z dodaných strojů jsou jeho majetkem.

Ukrajinský velvyslanec v Chorvatsku podle serveru B92 naznačil, že za vypuknutím skandálu může být ruský kapitál za listem Jutarnji list, který kauzu odstartoval. „Zkontrolujeme všechny nesrovnalosti. Ale kdo bude zodpovědný za poškozenou reputaci továrny, která je nejlepší v renovaci migů?“ ptal se Oleksandr Levčenko. Ukrajina je podle něho v případě potřeby ochotná vykoupit zpět. „Bráníme svoji nezávislost. Ve válce je každá zbraň dobrá.“