Tuniští islamisté věří, že ve volbách uspěli

Tunisko

Tunisko

Tuniští umírnění islamisté ze Strany obnovy prohlašují, že mají v prvních svobodných volbách v zemi náskok před ostatními uskupeními. „Nejsme daleko od 40 procent, může to být o něco více nebo méně,“ prohlásil člen strany Samir Dilu. Ucelené výsledky hlasování by měly být známy dnes.

Údaje z několika okrsků potvrzovaly, že si Strana obnovy vedla dobře. Ani islamisté však nedoufají, že budou moci vládnout sami, avizovali záměr sestavit širokou koalici. Slibují respekt k ženským právům a tvrdí, že v dosavadní baště sekularismu nebudou nikomu vnucovat žádná pravidla chování.

Jejich kritici však těmto prohlášením nevěří. Tvrdí, že islamisté na veřejnosti proklamují modernismus, ale v mešitách radikalismus. Mají obavu, že jim demokracie bude sloužit jako nástroj k zavedení jiné formy netolerantního režimu.

„Nebudeme shovívaví k těm, co se pokusí Tunisany zmanipulovat,“ varoval předseda sekulární Demokratické pokrokové strany Nadžíb Šibbí. Předběžné výsledky přitom naznačovaly, že by jeho uskupení nemuselo skončit ani druhé, jak se dopředu čekalo.

Obavy v poslední době vyjadřovaly také ženské spolky. „Respektujeme naši arabskou a muslimskou identitu, můžeme ji ale zachovávat a zároveň mít otevřenou společnost. Nechceme vidět omezení, když dojde na umění, poezii, film, nechceme být v konfliktu se Západem,“ citoval tuniskou aktivistku server GlobalPost.

I z těchto důvodů brali Tunisané volby velmi vážně. Před hlasovacími místnostmi se tvořily dlouhé fronty. Výběru 217 poslanců se podle úřadů zúčastnilo přes 90 procent 4,1 milionu registrovaných voličů. Údaje o účasti dalších zhruba 3,1 milionu lidí, kteří se dopředu neregistrovali, ale mají také volební právo, nebyly k dispozici. Značný zájem byl i na straně kandidátů. O zvolení usilovalo kolem jedenácti tisíc osob, zastupujících osmdesátku stran.

Tunisko sklidilo za organizaci voleb pochvalu ze zahraničí. Americký prezident Barack Obama prohlásil, že byly důležitým krokem vpřed.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.