Turecko vrací syrské uprchlíky do vlasti, tvrdí Amnesty International

Turecko-syrská hranice

Turecko-syrská hranice Zdroj: ctk/ap

Mezinárodní organizace pro ochranu lidských práv Amnesty International (AI) obvinila Turecko, že od poloviny ledna vrací po stovkách syrské uprchlíky do jejich vlasti zmítané konfliktem. Jakékoli návraty z donucení jsou nezákonné podle mezinárodního práva, jakož i zákonů Turecka a Evropské unie, upozornila AI.

Organizace ve svém prohlášení uvedla, že její pracovníci v minulém týdnu shromáždili několik svědectví o tom, že repatriace stovek uprchlíků je v oblasti takřka na denním pořádku. Podle AI tyto „rozsáhlé nucené návraty uprchlíků z Turecka do válkou zničené Sýrie ukazují na fatální nedostatky dohody o uprchlících podepsané mezi Tureckem a Evropskou unií na začátku března“.

„Vedoucí představitelé EU ve své zoufalé snaze o uzavření svých hranic záměrně ignorují nejjednodušší fakt: Turecko není bezpečná země pro syrské uprchlíky a je každým dnem čím dál méně bezpečná,“ řekl ředitel Amnesty International pro Evropu a Střední Asii John Dalhuisen. Podle něho EU ve skutečnosti nevyvíjí nátlak na Turecko, aby syrské uprchlíky chránilo.

„Zdá se velmi pravděpodobné, že Turecko vrátilo v posledních sedmi až devíti týdnech několik tisíc uprchlíků do Sýrie,“ dodal Dalhuisen. Podle něho navíc hrozí, že do Sýrie budou deportováni i ti uprchlíci, kteří se podle březnové dohody mezi EU a Tureckem budou vracet z Řecka.

Zpět i děti bez rodičů

Podle AI jsou obzvlášť šokující případy, kdy turecké úřady vrátily do Sýrie tři nezletilé děti bez rodičů nebo ženu v osmém měsíci těhotenství.

Mnozí z uprchlíků vracených do Sýrie se nestačí ani řádně na turecké hranici zaregistrovat, aby se jim dostalo základní pomoci. Průzkum AI prý ukazuje, že jde o postup, který je z turecké strany záměrný a dělá se ve stále větším měřítku.

Přísnější kontrola turecké hranice a zavedení vízové povinnosti pro Syřany vhání podle syrské odnože AI běžence opět do náruče nezákonných převaděčů, kteří si za pašování lidí přes hranici účtují kolem tisíce dolarů (23 800 korun) na osobu.