WHO posílá na Haiti vakcíny proti choleře, snaží se zabránit opakování katastrofy

Následky hurikánu Matthew na Haiti

Následky hurikánu Matthew na Haiti Zdroj: reuters

Následky hurikánu Matthew na Haiti
Pohled na hurikán Matthew
Následky hurikánu Matthew na Haiti
hurikán Matthew
Následky hurikánu Matthew na Haiti
6
Fotogalerie

Světová zdravotnická organizace (WHO) posílá na Haiti milion dávek vakcíny proti choleře. Po ničivém zásahu hurikánu Matthew se na ostrově objevilo přibližně 200 případů smrtelné nemoci. WHO chce očkováním zabránit, aby se opakoval scénář z roku 2010, kdy po ničivém zemětřesení vypukla epidemie cholery, uvedla zpravodajská stanice BBC. Experti ale varují, že očkování choleru nezastaví: vakcína totiž neúčinkuje ve všech případech.

"Je efektivní v 65 procentech. To znamená, že 35 lidí ze sta se může nakazit," řekl BBC jeden z lékařů WHO, kteří pracují na Haiti.

Bakterie způsobující choleru se šíří znečištěnou pitnou vodou nebo jídlem. Vyvolává průjmy a zvracení, které mohou vést k úplnému vyčerpání organismu a smrti. Na Haiti, kde většina lidí nemá splachovací záchod a v řadě míst neexistuje kanalizační systém, je právě nedostatek čisté pitné vody největší problém.

"Je jasné, že nejdůležitější teď je, aby lidé zasažení hurikánem měli pitnou vodu. To je jediná cesta, jak choleru zastavit," sdělil BBC další představitel WHO. Kvůli řádění hurikánu je beztak omezený přístup k pitné vodě na ostrově ještě obtížnější. Povrchové zdroje jsou po přívalových deštích a sesuvech půdy znečištěné. Lidé tak musí vystačit s balenou vodou nebo studnami. WHO doporučuje také používání chlorinových tablet, které vodu vyčistí.

V roce 2010 při epidemii cholery zemřelo na Haiti přibližně 10 tisíc lidí. Experti WHO věří, že nyní díky očkování epidemie nevypukne v takové míře. Nárůst počtu případů cholery však bude patrně nevyhnutelný.

Hurikán Matthew zasáhl nejchudší karibský stát minulý týden. Některé oblasti zůstávají bez dodávek elektřiny a kvůli poničené infrastruktuře jsou problémy nejen s přísunem vody, ale i potravin. Objevily se případy útoků na konvoje s humanitární pomocí. Některá města a vesnice hurikán takřka vymazal z mapy. Pomoc potřebuje víc než milion lidí. Přišli o střechu nad hlavou i úrodu. Nejméně tisíc lidí nepřežilo. OSN i další humanitární organizace vyzvaly svět k okamžité pomoci.