Výdejní okénko hospodu nespasí, jen dává vědět, že žijeme, říkají provozovatelé restaurací
3
/
4
Přehled fotografií
Zavřít
Restaurace a hospody jsou zavřené. Některé pouze vydávají jídla
|
Zdroj: E15 Michal Nosek
Sektor služeb spojených s gastronomií měl před před vypuknutím pandemie našlápnuto k dvousetmiliardovým tržbám. Vzhledem k pandemii koronaviru a souvisejícím vládním opatřením ale musí odvětví do konce roku počítat střízlivým odhadem s poklesem tržeb o 60 až 70 miliard korun.
|
Zdroj: E15 Michal Nosek
Hotely, restaurace a kavárny přišly již na jaře na tržbách o 28,2 miliardy korun. Největší propad, o 58 procent, byl u jídla. V případě piva činil pokles proti loňsku v období leden až září 22 procent, u nealkoholických nápojů 26 procent a u lihovin 31 procent.
|
Zdroj: E15 Michal Nosek
„Výdejní okénka nejsou pro restaurace řešením. Lidé k nim v současné době chodí méně než na jaře a otevřelo je i méně restaurací. Provozovatelé jsou již finančně vyčerpaní. Zatím odhadujeme, že minimálně třetina podniků postupně skončí,“ řekl k situaci předseda Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.
|
Zdroj: E15 Michal Nosek
Zavřít