Restaurace L'Osteria v budově DRN na Národní třídě.|
Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
Kam v Praze na pivo? Tipy na terasy, které lákají k posezení|
Zdroj: Videohub
„Balancovali jsme na hranici přežití. Nedosáhli jsme na žádnou podporu za letošní rok. Stát se na nás absolutně vykašlal,“ říká spolumajitel restaurace L'Osteria Zbyněk Pokorný.|
Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
Ze začátku pandemie se tržby L'Osterie propadly na deset až patnáct procent předcovidového období. Postupem času dokonce přesáhly poloviční úroveň.|
Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
Podnik se podle spolumajitele bude vzpamatovávat z pandemie ještě další dva roky.|
Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
Restaurace L'Osteria v budově DRN|
Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
Restaurace L'Osteria sdílí zahrádku s přilehlým podnikem U Rarášků.|
Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
Na nedostatek hostů si ale stěžovat nemůže. „Lidé chodí, s tím problém nemáme,“ říká manažer baru Terasa.|
Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
Mimo nečekaného otevření po dlouhém období restrikcí se Terasa, jako ostatně většina restaurací v Praze, potýká s akutním nedostatkem personálu.|
Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
Podnik Terasa na střeše obchodního centra Nový Smíchov funguje teprve třetí sezónu.|
Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
„Upravili jsme podstatnou část menu, kde jsou nové recepty, kalkulace, a tudíž i ceny. Pokračujeme v konceptu prémiových obědů v centru Prahy. Chceme se odlišit kvalitou,“ vysvětluje spolumajitel podniku Luboš Kastner.|
Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
Červený Jelen už od otevření cílil výhradně na české hosty. „Bál jsem se, že návrat nebude takhle prudký,“ říká s potěšením spolumajitel podniku.|
Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
Do restaurace Červený Jelen se nevrátili prozatím jen zaměstnanci přilehlých kanceláří.|
Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
Na nedostatek zákazníků si ani jeden z oslovených restauratérů nestěžuje.|
Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
Podle údajů společnosti Dotykačka se pražské podniky musejí vyrovnat s úbytkem pětiny zákazníků oproti předpandemickému období.|
Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
Na pomoc od státu nedosáhl ani podnik Bar/ák ve slepé uličce kousek od autobusového nádraží Florenc.|
Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
Bar si o podporu řekl zákazníkům na crowdfundingové platformě HitHit.|
Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
Nakonec podnik vybral během pár dní 200 tisíc korun, což mu pomohlo přežít v době pandemie.|
Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
„Bez toho bychom asi těžko přežili,“ popisuje obsluha.|
Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
Podle obsluhy v Bar/áku se lidé vrátili v hojném počtu a utrácejí ještě více než dříve.|
Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
Bar/ák se nachází ve slepé uličce u metra Florenc.|
Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
Bar/ák nabízí netypickou zahrádku.|
Zdroj: E15 Michaela Szkanderová