REPORTÁŽ: „Už 35 dní jsem neměl volno.“ Restauratéři zažívají po covidu exodus personálu

1/22
Přehled fotografií
Zavřít
  • Restaurace L'Osteria v budově DRN na Národní třídě.
    Restaurace L'Osteria v budově DRN na Národní třídě.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Video placeholder
    Kam v Praze na pivo? Tipy na terasy, které lákají k posezení| Zdroj: Videohub
  • „Balancovali jsme na hranici přežití. Nedosáhli jsme na žádnou podporu za letošní rok. Stát se na nás absolutně vykašlal,“ říká spolumajitel restaurace L'Osteria Zbyněk  Pokorný.
    „Balancovali jsme na hranici přežití. Nedosáhli jsme na žádnou podporu za letošní rok. Stát se na nás absolutně vykašlal,“ říká spolumajitel restaurace L'Osteria Zbyněk Pokorný.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Ze začátku pandemie se tržby L'Osterie propadly na deset až patnáct procent předcovidového období. Postupem času dokonce přesáhly poloviční úroveň.
    Ze začátku pandemie se tržby L'Osterie propadly na deset až patnáct procent předcovidového období. Postupem času dokonce přesáhly poloviční úroveň.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Podnik se podle spolumajitele bude vzpamatovávat z pandemie ještě další dva roky.
    Podnik se podle spolumajitele bude vzpamatovávat z pandemie ještě další dva roky.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Restaurace L'Osteria v budově DRN
    Restaurace L'Osteria v budově DRN| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Restaurace L'Osteria sdílí zahrádku s přilehlým podnikem U Rarášků.
    Restaurace L'Osteria sdílí zahrádku s přilehlým podnikem U Rarášků.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Na nedostatek hostů si ale stěžovat nemůže. „Lidé chodí, s tím problém nemáme,“ říká manažer baru Terasa.
    Na nedostatek hostů si ale stěžovat nemůže. „Lidé chodí, s tím problém nemáme,“ říká manažer baru Terasa.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Mimo nečekaného otevření po dlouhém období restrikcí se Terasa, jako ostatně většina restaurací v Praze, potýká s akutním nedostatkem personálu.
    Mimo nečekaného otevření po dlouhém období restrikcí se Terasa, jako ostatně většina restaurací v Praze, potýká s akutním nedostatkem personálu.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Podnik Terasa na střeše obchodního centra Nový Smíchov funguje teprve třetí sezónu.
    Podnik Terasa na střeše obchodního centra Nový Smíchov funguje teprve třetí sezónu.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • „Upravili jsme podstatnou část menu, kde jsou nové recepty, kalkulace, a tudíž i ceny. Pokračujeme v konceptu prémiových obědů v centru Prahy. Chceme se odlišit kvalitou,“ vysvětluje spolumajitel podniku Luboš Kastner.
    „Upravili jsme podstatnou část menu, kde jsou nové recepty, kalkulace, a tudíž i ceny. Pokračujeme v konceptu prémiových obědů v centru Prahy. Chceme se odlišit kvalitou,“ vysvětluje spolumajitel podniku Luboš Kastner.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Červený Jelen už od otevření cílil výhradně na české hosty. „Bál jsem se, že  návrat nebude takhle prudký,“ říká s potěšením spolumajitel podniku.
    Červený Jelen už od otevření cílil výhradně na české hosty. „Bál jsem se, že  návrat nebude takhle prudký,“ říká s potěšením spolumajitel podniku.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Do restaurace Červený Jelen se nevrátili prozatím jen zaměstnanci přilehlých kanceláří.
    Do restaurace Červený Jelen se nevrátili prozatím jen zaměstnanci přilehlých kanceláří.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Na nedostatek zákazníků si ani jeden z oslovených restauratérů nestěžuje.
    Na nedostatek zákazníků si ani jeden z oslovených restauratérů nestěžuje.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Podle údajů společnosti Dotykačka se pražské podniky musejí vyrovnat s úbytkem pětiny zákazníků oproti předpandemickému období.
    Podle údajů společnosti Dotykačka se pražské podniky musejí vyrovnat s úbytkem pětiny zákazníků oproti předpandemickému období.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Na pomoc od státu nedosáhl ani podnik Bar/ák ve slepé uličce kousek od autobusového nádraží Florenc.
    Na pomoc od státu nedosáhl ani podnik Bar/ák ve slepé uličce kousek od autobusového nádraží Florenc.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Bar si o podporu řekl zákazníkům na crowdfundingové platformě HitHit.
    Bar si o podporu řekl zákazníkům na crowdfundingové platformě HitHit.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Nakonec podnik vybral během pár dní 200 tisíc korun, což mu pomohlo přežít v době pandemie.
    Nakonec podnik vybral během pár dní 200 tisíc korun, což mu pomohlo přežít v době pandemie.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • „Bez toho bychom asi těžko přežili,“ popisuje obsluha.
    „Bez toho bychom asi těžko přežili,“ popisuje obsluha.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Podle obsluhy v Bar/áku se lidé vrátili v hojném počtu a utrácejí ještě více než dříve.
    Podle obsluhy v Bar/áku se lidé vrátili v hojném počtu a utrácejí ještě více než dříve.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Bar/ák se nachází ve slepé uličce u metra Florenc.
    Bar/ák se nachází ve slepé uličce u metra Florenc.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Bar/ák nabízí netypickou zahrádku.
    Bar/ák nabízí netypickou zahrádku.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
Restaurace L'Osteria v budově DRN na Národní třídě.
Kam v Praze na pivo? Tipy na terasy, které lákají k posezení
„Balancovali jsme na hranici přežití. Nedosáhli jsme na žádnou podporu za letošní rok. Stát se na nás absolutně vykašlal,“ říká spolumajitel restaurace L'Osteria Zbyněk  Pokorný.
Ze začátku pandemie se tržby L'Osterie propadly na deset až patnáct procent předcovidového období. Postupem času dokonce přesáhly poloviční úroveň.
Podnik se podle spolumajitele bude vzpamatovávat z pandemie ještě další dva roky.
Restaurace L'Osteria v budově DRN
Restaurace L'Osteria sdílí zahrádku s přilehlým podnikem U Rarášků.
Na nedostatek hostů si ale stěžovat nemůže. „Lidé chodí, s tím problém nemáme,“ říká manažer baru Terasa.
Mimo nečekaného otevření po dlouhém období restrikcí se Terasa, jako ostatně většina restaurací v Praze, potýká s akutním nedostatkem personálu.
Podnik Terasa na střeše obchodního centra Nový Smíchov funguje teprve třetí sezónu.
„Upravili jsme podstatnou část menu, kde jsou nové recepty, kalkulace, a tudíž i ceny. Pokračujeme v konceptu prémiových obědů v centru Prahy. Chceme se odlišit kvalitou,“ vysvětluje spolumajitel podniku Luboš Kastner.
Červený Jelen už od otevření cílil výhradně na české hosty. „Bál jsem se, že  návrat nebude takhle prudký,“ říká s potěšením spolumajitel podniku.
Do restaurace Červený Jelen se nevrátili prozatím jen zaměstnanci přilehlých kanceláří.
Na nedostatek zákazníků si ani jeden z oslovených restauratérů nestěžuje.
Podle údajů společnosti Dotykačka se pražské podniky musejí vyrovnat s úbytkem pětiny zákazníků oproti předpandemickému období.
Na pomoc od státu nedosáhl ani podnik Bar/ák ve slepé uličce kousek od autobusového nádraží Florenc.
Bar si o podporu řekl zákazníkům na crowdfundingové platformě HitHit.
Nakonec podnik vybral během pár dní 200 tisíc korun, což mu pomohlo přežít v době pandemie.
„Bez toho bychom asi těžko přežili,“ popisuje obsluha.
Podle obsluhy v Bar/áku se lidé vrátili v hojném počtu a utrácejí ještě více než dříve.
Bar/ák se nachází ve slepé uličce u metra Florenc.
Bar/ák nabízí netypickou zahrádku.