Flowbox představuje jedinou možnost, jak pracovat s buňkami „na volném vzduchu“, mimo uzavřené systémy, tak, aby k nim nepronikly bakterie a nekontaminovaly jejich živná prostředí. Ve flowboxech se mění médium, v němž buňky rostou, případně se zde v počátečních fázích buňkám doplňuje výživové médium. Později při průmyslové kultivaci je práce ve flowboxu nahrazena systémem kultivátorů.|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Roman Kříž je hlavní tvář Bene Meat. Bene Meat Technologies a.s. je českou startupovou firmou zaměřenou na výzkum a vývoj technologie pro výrobu kultivovaného masa v průmyslovém měřítku.|
Zdroj: e15 Miroslav Belančin
Ocenění Česká hlava putuje firmou, každý si je na chvíli může vystavit na svém stole.|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Laboratoř a přístroj HPLC, který analyzuje například složení živného média, v němž se buňky kultivují.|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Příprava roztoku k experimentu. Každý experiment je číslován, evidován a má plán svého průběhu.|
Zdroj: Michaela Szkanderová
K růstu je nasazeno zhruba 10 tisíc buněk, Erlenmeyerova baňka jim přestane stačit ve chvíli, kdy se rozmnoží na 20 milionů. Až pak jsou takzvaně pasážovány, tedy rozděleny do jiných nádob, kde mohou pokračovat v růstu.|
Zdroj: Michaela Szkanderová
V rámci možností se chemici snaží vytvořit standardizované prostředí. Cílem experimentů je zjistit, jak buňky reagují za daných nutričních podmínek.|
Zdroj: Michaela Szkanderová
K manipulaci s živným médiem se při výzkumu používá sterilní sérologická pipeta. Když se buňky rozrostou, do děje vstoupí kultivátor a vše se pak odehrává v uzavřeném systému propojeném trubkami a hadicemi.|
Zdroj: Michaela Szkanderová
K oddělení buněk od živného média dochází při laboratorním výzkumu ve speciální centrifuze.|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Práce ve flowboxu znamená neustálé pipetování.|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Zpracování a analýza média s buňkami.|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Inkubátor s kontrolovanými podmínkami slouží pro kultivaci buněk v laboratorním měřítku pro výzkumné účely.|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Kultivace probíhá za stabilních teplotních podmínek zhruba 38 stupňů Celsia. Každá změna teploty je pro buňky stresující a hrozí, že dostanou teplotní šok a změní se nebo uhynou. „V ten okamžik se může stát, že zkoumáte něco úplně jiného, než co jste původně zkoumat chtěl,“ vysvětluje šéf firmy Roman Kříž.|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Jedna z mnoha mikroskopických kontrol buněk.|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Vzorky v mikrobiologické laboratoři.|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Vedle krabů mají v Bene Meat také dalšího firemního maskota: psa. Právě toto zvíře je tím prvním, jež má možnost příležitostně se živit konzervami s kultivovaným masem.|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Práce ve flowboxu, klíčovém zařízení pro vědeckou práci ve zcela čistém prostředí. Vzduch uvnitř je neustále hnán směrem ven, proti vědcům, aby se uvnitř zpracovávané vzorky uchránily od kontaminace možnými nečistotami z okolí.|
Zdroj: Michaela Szkanderová