Hlavně v severním a středním Vietnamu patří kohout k tradičním oblíbeným pokrmům. Ceny kohoutů se velmi odlišují. Tzv. “průmyslový kohout” je levný, vykrmený, ale nemá bohatou chuť, zatímco “vietnamský kohout” je krmen dobrou stravou a jeho chuť je daleko výraznější. Existuje mnoho druhů kohoutů, za nejlepší se považuje Gà đông tảo, kohout s obřími nohami.|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Horší části masa, tedy zejména vnitřnosti, si může každý vybrat z bedny sám.|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Ženy dokončující ranní přípravy a porcování masa. Prodej může začít.|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Zpracovat a naporcovat celé prase není jednoduché. Místní ženy svou práci však zvládají bravurně.|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Prodat se musí vše - i dobytčí kopyta.|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Na hygienu se příliš nedbá|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
K mání jsou i psí tlapky|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Masný trh|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Málokterý Asiat neochutnal psí maso. Psí maso je populární hlavně na venkově. Ceny se liší podle toho, v jakém stavu psa zakoupíte – nejlevnější je živý, nejdražší je v restauraci.|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
“Nakupujte a prodávejte psí maso” – tak zní nápis na ceduli u vchodu na trh ve městě Sa Pa v severním Vietnamu.|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Kohouti se většinou prodávají v celku a každá žena si pak maso naporcuje sama.|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Od šesti hodin začínají nákupy|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
“Civilizovanější” stánek se psím masem nacházející se v samotném centru Hanoje, hlavního města Vietnamu.|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Žena zpracovává různé druhy masa celý žiivot. Každý den začíná okolo páté ráno a pracuje do té doby, než vše prodá. “Každý den je jiný, někdy končím v pět odpoledne, jindy v osm večer.”|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Příjezd ráno na tržiště. Prodejci sváží bedny masa a zeleniny|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Vietnamci žijící ve městech se většinou stravují na ulicích, doma si vaří pouze výjimečně.|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
I kočky jsou pro některé zloděje lákadlem. Jejich konzumace ale dnes již už není pro mladší generaci tak běžná, kočičí maso mají v oblibě především starší muži.|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Psa je třeba mít pod dohledem, jinak hrozí, že bude odcizen a prodán do psí restaurace. Psí maso pochází z farem nebo ze psů volně pobíhajících na ulici. Na venkově není neobvyklé jíst i vlastní domácí mazlíčky.|
Zdroj: E15 Michaela Trnková