OBRAZEM: Farmářské trhy po asijsku. Koupit si můžete psí tlapky či hadí hlavy

Hlavně v severním a středním Vietnamu patří kohout k tradičním oblíbeným pokrmům. Ceny kohoutů se velmi odlišují. Tzv. “průmyslový kohout” je levný, vykrmený, ale nemá bohatou chuť, zatímco “vietnamský kohout” je krmen dobrou stravou a jeho chuť je daleko výraznější. Existuje mnoho druhů kohoutů, za nejlepší se považuje Gà đông tảo, kohout s obřími nohami.

Hlavně v severním a středním Vietnamu patří kohout k tradičním oblíbeným pokrmům. Ceny kohoutů se velmi odlišují. Tzv. “průmyslový kohout” je levný, vykrmený, ale nemá bohatou chuť, zatímco “vietnamský kohout” je krmen dobrou stravou a jeho chuť je daleko výraznější. Existuje mnoho druhů kohoutů, za nejlepší se považuje Gà đông tảo, kohout s obřími nohami. Zdroj: E15 Michaela Trnková

Prodej naporcovanho masa
Horší části masa, tedy zejména vnitřnosti, si může každý vybrat z bedny sám.
Ženy dokončující ranní přípravy a porcování masa. Prodej může začít.
Zpracovat a naporcovat celé prase není jednoduché. Místní ženy svou práci však zvládají bravurně.
Prodat se musí vše - i dobytčí kopyta.
24
Fotogalerie

Tchaiwan minulý týden zakázal prodej a konzumaci psího a kočičícho masa – jako první země v Asii. Zpřísnil i tresty za týrání zvířat až na dva roky vězení a pokutu do 1,6 milionu korun. Vyslal tak signál okolním státům, hlavně Číně, Jižní Koreji či Vietnamu, kde se psí a kočičí maso nabízí jako běžná pochoutka. Podle názorů obyvatel nemá Tchaiwan šanci na úspěch, k snědku je zde dál maso jakéhokoli zvířete – od myší po hady.

 

Valná většina obyvatel jihovýchodní Asie nový tchaiwanský zákon ani nezaznamenala. Například ve Vietnamu se kromě psů a koček konzumují i myši, krysy, hadi či vodní želvy, velkou oblibou jsou kohouti. V Jižní Koreji, na černém trhu, zakoupíte i delfíní maso. “Do restaurací se psi kupují ze psích farem, je to stejné jako chov jakéhokoli jiného zvířete na maso,” konstatuje jeden z oslovených korejských studentů.

Ani Vietnamci od tradice neupustí

"Jde jen o kulturní blok, proto nás mnoho turistů odsuzuje. Nevidíme ale rozdíl mezi krávou, kočkou nebo hadem,” říká k situaci Chong Duy Gia, jedna z prodavaček na saigonském trhu s masem.

Ve Vietnamu či Číně se běžně psi a další zvířata odchytávají na ulici, a to jak pro restaurace a trhy, tak pro vlastní potřebu. Konzumace psího masa není oblíbená jen pro samotnou chuť, ale skrývají se za ní i náboženské důvody. Tradičně se podává před koncem roku, aby se člověk oprostil od neštěstí, které ho během roku potkalo. Dále vždy první den každého lunárního měsíce (lunární měsíc má přibližně 29,5 dne), ale nesmí se konzumovat v den začátku nového lunárního roku. Vietnamky též věří, že jim psí maso pomáhá otěhotnět.

“Zakládáme si na životě podle základních pěti elementů, takže jíme vše, co splodí Země,” vysvětluje majitelka farmy v severním Vietnamu, s tím, že si lidé přivydělávají chytáním myší na rýžových polích, ty potom živé prodávají do restaurací. Kilogram myšího masa stojí přibližně 165 korun, což je stejná cena jako za porci zpracovaného nejlepšího psího masa. Ceny psa se ale různí dle toho, v jakém stavu ho koupíte. Většinou se prodává živý, ženy jsou schopny ho zpracovat samy," dodává

Jednou z nejdražších pochoutek je Gà đông tảo (druh kohouta nazývaný též Dragon chicken), který stojí v přepočtu 1100 korun za kilo. Ceny jakéhoholi masa se však liší podle jeho původu a toho, čím bylo zvíře krmeno. Nutno podotknout, že průměrný měsíčný plat v hlavním městě Vietnamu se pohybuje okolo 4,5 tisíce korun, na venkově daleko méně.

Autorka je zpravodajkou E15 v jihovýchodní Asii