OBRAZEM: Farmářské trhy po asijsku. Koupit si můžete psí tlapky či hadí hlavy
6
/
24
Přehled fotografií
Zavřít
Hlavně v severním a středním Vietnamu patří kohout k tradičním oblíbeným pokrmům. Ceny kohoutů se velmi odlišují. Tzv. “průmyslový kohout” je levný, vykrmený, ale nemá bohatou chuť, zatímco “vietnamský kohout” je krmen dobrou stravou a jeho chuť je daleko výraznější. Existuje mnoho druhů kohoutů, za nejlepší se považuje Gà đông tảo, kohout s obřími nohami.
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Prodej naporcovanho masa
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Horší části masa, tedy zejména vnitřnosti, si může každý vybrat z bedny sám.
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Ženy dokončující ranní přípravy a porcování masa. Prodej může začít.
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Zpracovat a naporcovat celé prase není jednoduché. Místní ženy svou práci však zvládají bravurně.
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Prodat se musí vše - i dobytčí kopyta.
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Na hygienu se příliš nedbá
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
K mání jsou i psí tlapky
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Masný trh
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Málokterý Asiat neochutnal psí maso. Psí maso je populární hlavně na venkově. Ceny se liší podle toho, v jakém stavu psa zakoupíte – nejlevnější je živý, nejdražší je v restauraci.
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
“Nakupujte a prodávejte psí maso” – tak zní nápis na ceduli u vchodu na trh ve městě Sa Pa v severním Vietnamu.
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Kohouti se většinou prodávají v celku a každá žena si pak maso naporcuje sama.
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Od šesti hodin začínají nákupy
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
“Civilizovanější” stánek se psím masem nacházející se v samotném centru Hanoje, hlavního města Vietnamu.
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Žena zpracovává různé druhy masa celý žiivot. Každý den začíná okolo páté ráno a pracuje do té doby, než vše prodá. “Každý den je jiný, někdy končím v pět odpoledne, jindy v osm večer.”
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Příjezd ráno na tržiště. Prodejci sváží bedny masa a zeleniny
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Servírování mořské želvy
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Oplachování šneků probíhá pímo na ulici. Hygiena se při vaření příliš neřeší.
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Konkurence na trhu je obrovská
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Hygiena se při vaření příliš neřeší.
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Prodejce hovězího masa.
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Vietnamci žijící ve městech se většinou stravují na ulicích, doma si vaří pouze výjimečně.
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
I kočky jsou pro některé zloděje lákadlem. Jejich konzumace ale dnes již už není pro mladší generaci tak běžná, kočičí maso mají v oblibě především starší muži.
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Psa je třeba mít pod dohledem, jinak hrozí, že bude odcizen a prodán do psí restaurace. Psí maso pochází z farem nebo ze psů volně pobíhajících na ulici. Na venkově není neobvyklé jíst i vlastní domácí mazlíčky.
|
Zdroj: E15 Michaela Trnková
Zavřít