Fotoreportáž E15: Po stopách Havla aneb Kam jít za dobrým pivem a předrevoluční atmosférou?
4
/
27
Přehled fotografií
Zavřít
"Havel sem chodíval často. Vodil sem i svoje návštěvy ze zahraničí, většinou ale bez oficialit a bodyguardů," poznamenává výčepní U Zlatého tygra.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Jedinečný genius loci si pivnice U Černého vola, přestože se nachází na turisticky exponovaném místě (Loretánské náměstí 1), zachovala dodnes.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
K zásadním úpravám nedošlo ani v interiéru hospody U Černého vola. Mimochodem výčep v původně renesančním domě býval od nepaměti.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Výčepní v hospodě U Černého vola stojí za socialistickým výčepem. Jen oproti předlistopadové éře se tam kromě Velkopovického Kozla chodí i na Prazdroj.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Zatímco podniky v sousedství lákají na české speciality za "turistické" ceny U Černého vola vyjde klasika českého pohostinství - smažák a hranolky - na 100 korun.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Hospoda mimo jiné sehrála důležitou roli v předlistopadových událostech. Kromě disidenta a spisovatele Karla Pecky zde sedával muzikant Michael Kocáb nebo někdejší tajemník Václava Havla, hudební publicista, Vladimír Hanzel.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
A stejně jako jinde i U Černého vola jsou stoly hned u výčepu rezervovány pro štamgasty. Plnit se začínají v podvečer.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Štamgastský stůl na čestném místě s výhledem na vstup je i v nedaleké hospodě U Kocoura v Nerudově ulici.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
"Dokud jsme tady my, nebudou tady oni," komentuje U Kocoura jeden z tamních štamgastů přicházející turisty. Na vyhlášenou Plzeň tam chodí od konce 70.let.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
V létě bývá rušno hlavně před hospodou. Tamní dvanáctka nejlépe chutná s výhledem na Kostel svatého Mikuláše.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Hospoda U Kocoura na stejném místě funguje od roku 1966. Tehdy ji jako podnik třetí cenové kategorie provozovaly Restaurace a jídelny.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Pavel tam pivo čepuje od roku 1996. "Když tady byl Havel s Walesou zrovna jsem byl na protisměně," vzpomíná na osobnosti, které hospodu navštěvovaly.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Bývalý prezident Václav Havel si sem čas od času zaskočil na malé pivo a bramboráky. Výčepní Pavel ale sbírá především podpisy sportovců.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Na rozdíl ode dneška se na konci 60. let U Kocoura nevařilo.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Tamní dvanáctka nicméně byla a je vyhlášená dodnes.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Atmosféru tradiční čtyřky si U Kocoura podle Pavla vychutnávala i řada předních českých herců. Na pivo sem chodíval například Josef Kemr nebo Josef Vinklář.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Atmosféru tradiční čtyřky a kvalitní pivo za dobrou cenu lze U Kocoura najít dodnes.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Mezi chrámy českých pivařů patří bezesporu hospoda U Zlatého tygra v Husově ulici.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Před rokem 1864, kdy se tu poprvé začalo pít plzeňské pivo, tu byla kavárna.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Dovnitř se vstupuje úzkou tmavou uličkou. Zřejmě i proto, zůstává vyhlášená hospoda velmi často bez povšimnutí davu procházejících turistů.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Stálým hostem tu býval Karel Hynek Mácha a Josef Kajetán Tyl, ale i historik František Palacký, Karel Sabina nebo František Ladislav Čelakovský.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Objevovali se tam Jan Werich s Bohušem Záhorským, u stolu napravo u vchodu měl a má vyhrazeno své místo prestižní Klub inteligence Zlatá Praha.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Mezi nejznámější štamgasty patří bezpochyby Bohumil Hrabal. V roce 1991 hospodu navštívil i americký prezident Bill Clinton.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Navzdory svému renomé měla i tato hospoda namále, a to v roce 1991.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Tehdy kolovaly katastrofické zvěsti v souvislosti s malou privatizací.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Ty se naštěstí nepotvrdily. Hospoda na hlavním turistickém tahu si příjemnou atmosféru a kvalitní pivo za dobrou cenu dochovala dodnes.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
"Zřejmě jsme jediná hospoda v Česku, ne-li na celém světě, kde se nepodává tvrdý alkohol," komentuje výčepní.
|
Zdroj: Michaela Szkanderová
Zavřít