Fotoreportáž E15: po stopách Havla aneb Kam jít za dobrým pivem a předrevoluční atmosférou

"Havel sem chodíval často. Vodil sem i svoje návštěvy ze zahraničí, většinou ale bez oficialit a bodyguardů," poznamenává výčepní U Zlatého tygra.

"Havel sem chodíval často. Vodil sem i svoje návštěvy ze zahraničí, většinou ale bez oficialit a bodyguardů," poznamenává výčepní U Zlatého tygra. Zdroj: Michaela Szkanderová

Jedinečný genius loci si pivnice U Černého vola, přestože se nachází na turisticky exponovaném místě (Loretánské náměstí 1), zachovala dodnes.
K zásadním úpravám nedošlo ani v interiéru hospody U Černého vola. Mimochodem výčep v původně renesančním domě býval od nepaměti.
Výčepní v hospodě U Černého vola stojí za socialistickým výčepem. Jen oproti předlistopadové éře se tam kromě Velkopovického Kozla chodí i na Prazdroj.
Zatímco podniky v sousedství lákají na české speciality za "turistické" ceny U Černého vola vyjde klasika českého pohostinství - smažák a hranolky - na 100 korun.
Hospoda mimo jiné sehrála důležitou roli v předlistopadových událostech. Kromě disidenta a spisovatele Karla Pecky zde sedával muzikant Michael Kocáb nebo někdejší tajemník Václava Havla, hudební publicista, Vladimír Hanzel.
27
Fotogalerie

Kuly se v nich pikle proti režimu, hrály karty, ale především se zde pilo kvalitní pivo. Jedinečnou atmosféru tradiční čtyřky si některé z pražských hospod dochovaly dodnes navzdory privatizaci a turistům. Kam vyrazit za dozvuky předrevoluční atmosféry, se dozvíte v galerii. 

"Říká se tomu pražská ZOO. Když jsme byli mladší, dalo se to stihnout za jeden den. Dnes ale už spousta z těch hospod neexistuje," vypráví štamgast z hospody U Kocoura v Nerudově ulici o proslaveném okruhu mezi několika nálevnami se zvířetem v názvy.

Kdy tam na "dvanáctku" začal chodit, si už nepamatuje. Dodnes se tu ale na jedno zastaví téměř denně. Sedí u stolu vyhrazeného pro štamgasty spolu s Jiřím. Ten do Nerudovky zavítal poprvé v roce 1978.

Prohlédněte si fotogalerii:

Kromě hospody U Kocoura jsme se podívali ještě k Černému volovi na Loretánském náměstí. Podobně to kdysi dělával český disident a spisovatel Karel Pecka. V našem putování nechybí ani skok k "Tygrovi" do Husovy ulice.

Kromě názvu všechny podniky spojuje vysoká kvalita čepovaného piva a také dodnes živoucí „předrevoluční“ atmosféra míst, kterým se podařilo zachovat svůj ráz navzdory proměně centra Prahy v turisty přeplněnou destinaci.