Kryptoměny jsou koníčkem pro gamblery, říká člen bankovní rady ČNB. Důvod k regulaci ale nevidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Centrální banka nechystá tvrdší regulaci ohledně digitálních měn v čele s bitcoinem. Virtuální platidla nejsou hrozbou pro tuzemský finanční systém, uvedl člen bankovní rady České národní banky Marek Mora. Přesto se k možnostem regulace virtuálních měn staví skepticky.

„Jsme skeptičtí ohledně větší regulace virtuálních měn,“ uvedl Mora na konferenci poradenské firmy KPMG věnované kryptoměnám. Samotná regulace by totiž podle něj mohla vyvolat legitimizaci digitálních měn. Šlo by tedy o opačný efekt, než by centrální banka zamýšlela. „Stalo se to tak například v Japonsku,“ upozorňuje Mora.


Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>


Větší utažení pravidel pro digitální měny tak není potřeba. Centrální banka se proto zaměřuje na boj proti zneužívání kryptoměn při praní špinavých peněz a na ochranu spotřebitelů. „Potřebujeme jasně definovaná pravidla a je jedno, jestli budou přísná nebo méně přísná, protože my je splníme,“ uvádí k regulaci Martin Stránský, šéf a zakladatel společnosti world BTC business, která zprostředkovává nákup bitcoinů.

I nejasná regulace může způsobovat problémy. „Většina bank vás odmítne a neotevře vám vůbec účet. Jestli je to skrytý atak, tak tomu nerozumím,“ popisuje zkušenosti Stránský. Digitální platidla nicméně nejsou podle Mory ani měnou nebo penězi.

„Virtuální měny jsou koníčkem pro gamblery. Někteří lidé rádi chodí do kasina, jiní rádi sázejí na koníčky. Pro nás je to stejná aktivita,“ srovnává Mora. Ten zároveň upozornil na problémy, jak definovat virtuální měny, navrhnout pravidla a vynucovat je. 

Přímo na konferenci se ostatně prokázalo, jak jsou kryptoměny složité. Zatímco Mora je označoval jako virtuální měny, tak člen vedení Evropské centrální banky Yves Mersch důsledně odmítal je označit za měny. „Nemá to s nimi nic společného,“ odmítl pojmenovat bitcoin a další jako digitální měnu. Podle něj jde o kryptoaktiva. Kvůli vysoké volatilitě nemohou být podle Mersche nazývány skutečnou měnou, neboť nejsou uchovatelem hodnoty.


Informace o kurzu bitcoinu najdete zde >>>


Cenové výkyvy kryptoměn v čele s bitcoinem jsou skutečně enormní. Na začátku minulého roku se cena bitcoinu pohybovala pod úrovní tisíce dolarů, ale do konce roku se dotkla dokonce hranice dvaceti tisíc dolarů, aby se vzápětí zhroutila k šesti tisícům dolarů na začátku února. O měsíc později se obchoduje za cenu okolo jedenácti tisíc dolarů.

Regulace kryptoměn je navíc složitá kvůli tomu, že jde o světovou záležitost. Podle Mersche je proto nutná mezinárodní spolupráce.

Zavedení pravidel pro kryptoměny navíc ztěžuje i nejistota ohledně samotného využití kryptoměn. „Základní problém je, že máme jen velmi málo informací,“ říká Mersch s tím, že ECB nedostává informace o transakcích.