Do útrob technického divu Česka: Dlouhé stráně skrývají patro 755,00 a další tajemství

Vodní elektrárna Dlouhé Stráně je oblíbeným lákadlem turistů.

Vodní elektrárna Dlouhé Stráně je oblíbeným lákadlem turistů. Zdroj: Blesk:Pavel Ryšlink

Největší tuzemská přečerpávací hydroelektrárna Dlouhé stráně
Vodní elektrárna Dlouhé Stráně z leteckého pohledu.
Vodní elektrárna Dlouhé Stráně je u turistů oblíbená.
Největší tuzemská přečerpávací hydroelektrárna Dlouhé stráně
Největší tuzemská přečerpávací hydroelektrárna Dlouhé stráně
42
Fotogalerie

Přestože její základní kámen byl položen už v 70. letech, patří k technickým divům Česka, který navzdory pokroku nemá a zřejmě nikdy nebude mít obdoby. Největší tuzemská přečerpávací hydroelektrárna totiž vznikla uprostřed chráněné krajinné oblasti a zasáhnout do ní v takovém rozsahu by dnes bylo nemyslitelné. Snímky horní a dolní nádrže Dlouhé stráně vyhloubené do masivu Hrubého Jeseníku opakovaně plní fotogalerie nejpůsobivějších staveb i zvedají tlak ochránců přírody. Do útrob vodního díla, které ukrývají mimo jiné největší reverzní turbínu v Evropě, se ale podaří dostat málokomu. Architekt Adam Gebrian to štěstí měl a vy si je můžete prohlédnout spolu s ním.

Už samotná plocha horní nádrže přečerpávací hydroelektrárny Dlouhé stráně, jejíž rozloha odpovídá velikosti patnácti fotbalových hřišť, je impozantní. Je ale pouze jednou z viditelných částí šestimiliardového vodního díla, jehož stavba se protáhla na osmnáct let. To podstatné zůstává kolemjdoucím skryto a odehrává se pod povrchem. V největším do skály vyhloubeném interiérovém prostoru jsou přitom k vidění nejen dva mostní jeřáby s nosností 250 tun, ale překvapivě i umělecká díla a okna.

„Vím, že spousta lidí bude tvrdit, že příroda vytváří nejkrásnější věci na světě a člověk se jí nikdy nevyrovná, může se pouze snažit ji napodobit. Já si ale myslím, že když člověk někdy zasáhne do přírodního rámce, tak je schopen ho ještě vylepšit, povýšit a vytvořit něco skutečně výjimečného. Tak, jako dokázal z Ještědu udělat nejšpičatější kopec, tak tahle vodní hladina je v daném prostředí skutečně unikátní,“ nabízí architekt Adam Gebrian svůj pohled na další překvapivou stavbu a stejně jako v předchozích dílech stejnojmenného pořadu vstupuje se štábem internetové televize Mall.tv do jejích běžně nepřístupných míst, aby divákům umožnil vytvořit si vlastní názor. Posuďte sami, zda si Dlouhé stráně zaslouží i váš obdiv.

Více čtěte na Reflex.cz

Fotogalerie hydroelektrárny Dlouhé stráně: