Budujte „továrny“ na big data, získejte konkurenční výhodu

Big data

Big data

Velká data se dnes stávají zásadní hybnou silou ekonomik a ten, kdo je bude umět lépe zpracovat, získá konkurenční výhodu, o jaké se mu dosud nesnilo.

Ptá se Karel Wolf, odpovídají: Pavel Kysela, CEO společnosti Adastra a Michal Klaus, CEO společnosti Ataccama

Mohl byste popsat našim čtenářům, co se přesně rozumí pod pojmem big data?

PK: Big data je takový populárně vědecký pojem, který ve zkratce shrnuje asi toto: „Když umíte získat opravdu hodně dat a umíte je rychle a levně zpracovat, můžete z nich získat reálnou hodnotu, zásadně vylepšit váš produkt nebo poskytovanou službu“ – asi jako když z ropy děláte benzín, léky nebo plasty.

MK: Přesně tak, zásadní rozdíl mezi obdobím před „big data“ a nyní je ten, že data se opravdu stávají hybnou silou firem a ekonomik. To, že jsou data velká, je svým způsobem druhořadé, „velká“ je tomto případě zejména ta příležitost.

Pavel Kysela a Michal KlausPavel Kysela a Michal KlausPavel Kysela, CEO společnosti Adastra; Michal Klaus, CEO společnosti Ataccama

PK:

Proč vlastně nelze analyzovat tato data tradičními metodami?

MK: Primárně z důvodu jejich velikosti a rozmanitosti. V některých případech to je technicky nemožné nebo velmi obtížné, v jiných je to neekonomické.

Lze načrtnout přesnou hranici mezi normálními byznysovými daty, tedy těmi, jež lze zpracovávat běžným způsobem, a těmi, která již spadají do sféry big dat?

PK: Z mého pohledu velmi těžko. Moderní řešení postavené na bázi technologie Hadoop jsou totiž v mnoha případech velmi dobře použitelná i pro „klasická“ strukturovaná data a vyžadují řádově nižší náklady na implementaci a provoz než tradiční řešení.

Proto řada průkopnických projektů v oblasti big dat nebyla zaměřena na zpracování nových datových zdrojů, ale na významné zrychlení a zlevnění stávající infrastruktury. Tuto hranici bych tedy viděl spíše ve způsobu zpracování a použitých technologiích než datech samotných.

Bude v blízké budoucnosti ve světě ještě prostor pro nějaké inovace v oblasti big dat, nebo je trend jasně daný?

MK: Několik obecných trendů je zřejmých: sběr a zpracování dat obecně bude řádově levnější a snadnější, přístupný jako služba širšímu okruhu firem i organizací. To povede ke vzniku nových obchodních modelů, nových firem, možná nových odvětví.

Více si můžete přečíst zde

<br><a href="http://www.adastra.cz" target="_blank"><img src="http://img.mf.cz/image-master/620/850/logo_Adastra_2.png"/></a><br><br><a href="http://www.ataccama.com" target="_blank"><img src="http://img.mf.cz/image-master/621/850/logo_Ataccama_2.png"/></a>