Akcie Facebooku: nahoru a zase zpět

Akcie Facebooku po zahajení obchodování rychle vylétly vzhůru, pak se ale situace uklidnila

Akcie Facebooku po zahajení obchodování rychle vylétly vzhůru, pak se ale situace uklidnila Zdroj: profimedia.cz

Akcie sociální sítě Facebook ihned po zahájení prvního dne obchodování na americké burze Nasdaq posílily o 18 procent. Cena se z výchozí hodnoty 38 dolarů za akcii rychle vyšplhala na 45 dolarů, vzápětí se ale vrátila zpět. Nyní se pohybuje jen lehce nad 38 dolary.

Aktuální cena akcii tak sociální síť ohodnocuje na 110 miliard dolarů. Žádná americká společnost přitom dosud při svém vstupu na burzu nepřekonala hranici 100 miliard dolarů. Současné očenění Facebooku je dokonce vyšší, než součet hodnot Starbucksu a Hewlett-Packard při jejich vstupech na akciový trh.

Facebook na prodeji 18 procent svých akcií vydělal 18,4 miliardy dolarů (366 miliard korun). Jeho vstup na burzu tak byl druhý největší po vydavateli platebních karet Visa. Obchodování s akciemi v sídle firmy symbolicky zahájil za aplausu zaměstnanců její šéf Mark Zuckerberg.

Většina analytiků očekávala, že akcie Facebooku dnes posílí o 15 až 20 procent, někteří odhadovali i třicetiprocentní zisk. Analytici společnosti Morningstar uvedli, že Facebook dnes obchodování uzavře přibližně na 50 dolarech za akcii. Tyto předpoklady se ale nakonec nenaplnily. „Máme tady dost nešťastných chlapíků,“ komentoval to agentuře Reuters Wayne Kaufman z makléřské firmy John Thomas Financial, působící na Wall Street. „Doufali, že si Facebook povede mnohem lépe. Vsadím se, že na trhu je teď spousta zklamaných lidí.“

Akcie Facebooku během svého prvního dne na burze:Akcie Facebooku během svého prvního dne na burzeAkcie Facebooku během svého prvního dne na burze | YahooZdroj: Yahoo

Někteří investoři včetně před Facebookem varují. Sociální síť prý zatím nenašla úspěšný recept na to, jak využít stoupající počet svých mobilních uživatelů. V posledních měsících navíc firmě zpomaluje růst příjmů z reklamy podržený nedávným , že svou reklamu z Facebooku zcela stahuje.

První investiční doporučení - "prodat"

Facebook už také obdržel své zřejmě první investiční doporučení. Společnost Povotal Research Group stanovila cílovou cenu akcií sociální sítě na 30 dolarech a radí tyto akcie prodat. „Trh Facebook oceňuje jako méně rizikovou investici než Google, ale my si myslíme, že to jednoduše není pravda,“ uvedl analytik Pivotalu Brian Wieser.