Akcie HTC ztratily deset procent, pád zastavil až burzovní limit

Telefon HTC (ilustrační foto)

Telefon HTC (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: John.Karakatsanis via Flickr

O povolený denní limit deset procent se propadly akcie tchajwanského výrobce chytrých telefonů HTC. Firma ve čtvrtek ohlásila rekordní čtvrtletní ztrátu. Zároveň sdělila, že bude rušit pracovní místa a ukončí výrobu některých modelů. HTC má zájmy rovněž v Česku.

Společnost, která byla průkopníkem chytrých telefonů s operačním systémem Android, zápasí s konkurencí ze strany amerického Applu, jihokorejského Samsungu a čínských soupeřů. V posledních pěti letech ztrácela podíl na trhu. Od začátku letošního roku spadly její akcie o 51 procent.

Výsledky za druhé čtvrtletí firma ohlásila ve čtvrtek po uzavření burzy. Čistá ztráta po zdanění za tři měsíce do června činila osm miliard nových tchajwanských dolarů (6,2 miliardy korun) po ztrátě 2,3 miliardy TWD ve stejném období před rokem. V červených číslech zůstane firma podle svých odhadů i v tomto kvartálu.

Společnost oznámila, že hodlá zrušit významný počet pracovních míst a ukončí výrobu některých modelů. Jde o součást strategie, v jejímž rámci se chce zaměřit na špičkové přístroje, aby mohla lépe obstát v konkurenci s obdobnými zařízeními od Applu a Samsungu.

Akcie HTC v posledním roceAkcie HTC v posledním roceAkcie HTC v posledním roce | Yahoo Finance

Akcie společnosti se propadly o deset procent, což je povolené denní maximum. Dostaly se přitom na nejnižší úroveň od února 2005.

HTC v červnu oznámila, že v brněnském průmyslovém parku Černovická terasa otevře své opravárenské centrum mobilů pro Evropu. V České republice má v plánu investovat stovky milionů dolarů.