Akcie na pražské burze po několikatýdenním pádu stouply o osm procent

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Anna Vackova, E15

Akcie na pražské burze v 39. týdnu po několika týdnech propadů zpevnily. Hlavní index PX stoupl o 8,08 procenta na 933,9 bodu. Nejvíce posilujícími tituly týdne byly cenné papíry Erste Bank a Komerční banky, naopak nejvýrazněji ztratily akcie mediální společnosti CME a technologické firmy KIT digital. V předchozím týdnu index PX klesl o více než devět procent a dostal se na nejnižší úrovně od dubna 2009.

Také v posledním týdnu třetího čtvrtletí přetrvávala na akciových trzích nervozita a s tím spojená poměrně vysoká rozkolísanost cen akcií, popsal vývoj na světových trzích analytik J&T Banky Milan Lávička. „Začátek týdne se nesl v pozitivním duchu a částečné korekci výplachu z konce minulého týdne. V druhé polovině týdne se však opět projevila přetrvávající nejistota a neochota investorů provádět jakékoliv výraznější nákupy,“ dodal.

Pražská burza mířila podle něj vzhůru především díky výrazným růstům Erste Bank a Komerční banky, které mají vysokou váhu v indexu. Uplynulý týden byl z pohledu domácích událostí poměrně poklidný, bez významnějších zpráva jak z korporátní, tak makroekonomické oblasti, dodal.

Nejvýrazněji v uplynulém obchodním týdnu vzrostly akcie Erste Bank, která posílila o 18 procent na 480 Kč. U společnosti se podle Lávičky neobjevily žádné důležité informace, růst tak byl zčásti korekcí propadu z předchozího týdne a zčásti kopíroval vzestup bankovního sektoru v Evropě. Výrazně posílily také akcie Komerční banky, přidaly 15 procent na 3436 Kč. Banka těžila z několika nových nákupních doporučení. Růst může být také dozvukem předchozích zpráv o nákupu vlastních akcií samotnou Komerční bankou, poznamenal Lávička.

Naopak jediné dvě akcie, které zakončily týden se ztrátami, byly CME a KIT digital. Mediální skupina odepsala dvě procenta na 143,5 koruny, technologická firma rovněž dvě procenta na 159,4 Kč. Ani u jednoho z těchto dvou titulů nebyla za poklesem žádná zásadní zpráva, upozornil analytik.

Vývoj indexu PX za poslední týden

týdenní vývoj na pražské burzetýdenní vývoj na pražské burze|e15

České akcie online sledujte V nadcházejícím týdnu se čeká několik událostí s potenciálně významným dopadem na akciové trhy, podotkl Lávička. V pondělí by měl být znám výsledek návštěvy věřitelů v Řecku, jemuž bude v neděli přecházet mimořádné zasedání řecké vlády. Pokud řecká vláda schválí dostatečně razantní kroky k omezení deficitu a delegace oznámí poskytnutí další pomoci Řecku, akciové trhy by mohly alespoň dočasně reagovat pozitivně, předpověděl analytik.

Druhou důležitou událostí pro evropskou ekonomiku bude čtvrteční zasedání Evropské centrální banky. Trh očekává, že by centrální banka eurozóny mohla oznámit záměr snížit úrokové sazby na příštím zasedání v listopadu. Kdyby se tak stalo nebo pokud by se ECB rozhodla snížit sazby již nyní, mohlo by to pro akciové trhy znamenat pozitivní impulz. Na druhou stranu by to však pravděpodobně bylo spojeno i s poukazem na slábnoucí hospodářský růst a rostoucí rizika v bankovním sektoru, což by pozitivní impulz tlumilo, uzavřel Lávička.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.