Akcie na pražské burze v prvním týdnu roku klesly o 1,8 pct

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Anna Vackova, E15

Akcie na pražské burze v prvním letošním týdnu mírně klesly, hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem ztratil 1,8 procenta na 894,4 bodu. Nejvýrazněji zlevnily akcie tabákové firmy Philip Morris, které byly v hodnocení za celý rok rok 2011 nejúspěšnější. Nejvíce si naopak polepšily cenné papíry technologické firmy KIT digital. Za poslední týden loňského roku akcie stouply o 1,6 procenta, za celý rok 2011 se propadly o 26 procent.

„První letošní týden se nesl ve znamení italského bankovního domu UniCredit a jeho ohlášení navýšení kapitálu prostřednictvím faktického ztrojnásobení počtu akcií přes akciová práva. Daná zpráva působila negativně především na bankovní tituly, a to především na ty evropské,“ popsal vývoj na trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v tomto týdnu byly akcie společnosti KIT digital, které posílily o 8,3 procenta na 182 Kč. Dnes společnost oznámila akvizici a s ní spojený předpoklad zvýšení ziskovosti v letošním roce. Další zprávou bylo plánované stažení emise z pražské burzy a její přesunutí do Londýna. Pro pražský akciový trh je to špatná zpráva kvůli snížení počtu obchodovatelných firem, uvedl Vaníček.

Dnes se ale objevily také informace o tom, že na pražskou burzu plánuje vstup společnost Mountfield, která provozuje síť prodejen se zahradní technikou.

Nejvíce klesající společností týdne byl Philip Morris CR, který přišel o 3,8 procenta na 12 100 Kč. „Titul se obchodoval bez zásadních zpráv, pokles tudíž přičítáme technické realizaci zisků,“ řekl Vaníček.

Příští týden se bude nést ve znamení pondělního setkání německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Trhy budou podle Vaníčka nepochybně spekulovat, jestli jejich setkání může přinést nějaké informace s vlivem na ceny akcií. Na stole budou určitě otázky koordinace rozpočtových politik zemí eurozóny či vyjasnění témat mimořádné schůzky EU na konci ledna, dodal.

Vývoj na pražské burze v prvním lednovém týdnu

Vývoj na pražské burze v prvním týdnu roku 2012Vývoj na pražské burze v prvním týdnu roku 2012