Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 1,7 procenta na 919 bodů

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: profimedia.cz

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně klesly. Hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem klesl o 1,7 procenta na 919,1 bodu. Nejvíce opět zlevnily akcie technologické firmy KIT Digital a naopak nejvíce si také stejně jako před týdnem polepšily cenné papíry mediální společnosti CME. V předchozím týdnu index PX nepatrně vzrostl po sedmi předchozích poklesech.

„První květnový týden, který byl zkrácený pro ČR a některé evropské státy o svátek práce, se vyznačoval spíše vybíráním zisků, které bylo podpořeno slabšími makroekonomickými daty,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček. Investoři sledovali výsledkovou sezonu, která pokračovala v poměrně solidních datech. Nicméně makroekonomická data přinesla především v podobě americké nezaměstnanosti poměrně silnější vybírání zisků, dodal.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla CME, která přidala 10,3 procenta na 161 Kč. CME v pondělí ohlásila svůj program na snížení zadlužení s pomocí hlavního akcionáře společnosti Time Warner, který zároveň navýšil svůj ekonomický podíl na 40 procent.

Nejvíce klesajícím titulem uplynulého týdne byl KIT Digital, který přišel o 33,6 procenta na 87,1 Kč. Firma reagovala negativně na snížení výhledu jak na první čtvrtletí 2012, tak na celý rok. Současně způsob, jakým se o těchto krocích trh nestandardně dozvěděl, snižuje podle Vaníčka kredibilitu společnosti. KIT Digital oznámila, že v dalších výsledcích bude snižovat výhled na celý rok poté, co byly označeny výhledy tvořené bývalým generálním ředitelem za nadsazené.

Týdenní vývoj na pražské burze

týdenní vývoj na pražské burzetýdenní vývoj na pražské burze

Druhý květnový týden bude ve znamení víkendových voleb ve Francii a Řecku. Francouzské volby mohou přinést změnu na postu prezidenta. Tato změna může způsobit lehký výkyv na dluhopisových trzích. Řecko bude sledované hlavně díky tomu, jestli výsledek voleb bude naznačovat, jaký postoj zaujme země vůči současným opatřením a pomoci ze strany EU. „Vzhledem k již spíše končící výsledkové sezoně, volebním výsledkům a chudšímu týdnu na makroekonomická data bychom očekávali mírně nervózní obchodování s potenciálním tlakem na prodejní straně,“ uzavřel Vaníček.