Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 1,8 procenta

Pražská burza, ilustrační foto

Pražská burza, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Akcie na pražské burze ve čtvrtém týdnu opět oslabily, hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem klesl o 1,8 procenta na 1024,3 bodu. Největší zisky zaznamenaly akcie Philip Morris, naopak nejvíce klesajícím titulem byla elektrárenská společnost ČEZ. V předchozím týdnu akcie oslabily o více než procento.

„Makroekonomická data byla smíšená. Hlavní akciové indexy pokračovaly v růstu a v mezitýdenním srovnání si připsaly jedno až dvě procenta. V zámoří se pak akciové trhy dostaly na svá pětiletá maxima. Pražská burza zůstala stranou růstu. Důvodem je pokles titulů, které mají v indexu nejvyšší váhu (ČEZ, Erste, Komerční banka),“ uvedl analytik J&T Banky Bohumil Trampota.

Nejvýraznější pokles zaznamenaly akcie ČEZ, které přišly o 5,5 procenta na 617 Kč v reakci na personální změny a klesající ceny elektřiny. Volný pád zažil trh emisních povolenek poté, co průmyslový výbor evropského parlamentu zamítl návrh na reformu trhu s povolenkami.

Týdenní vývoj na pražské burzeVývoj na pražské burzeVývoj na pražské burze

Nedařilo se ani akciím Erste Group

Nedařilo se ani akciím Erste Group, které ztratily 1,9 procenta na 633,30 Kč. Banka pokračovala v korekci předchozího růstu. Výrazný prodejce pak poslal akcie Komerční banky níže o dvě procenta na 3899 Kč. Na druhou stranu nejvíce rostoucí akcií se stal producent cigaret Philip Morris s růstem o tři procenta na 11 050 Kč.

Příští týden bude určující výsledková sezona, kterou v druhé polovině týdne doplní řada důležitých makroekonomických událostí. Číslem týdne bude páteční zaměstnanost v USA. Hodnocení tamního trhu práce bude také důležitým faktorem na středečním zasedání americké centrální banky Fed, která by měla potvrdit pokračování neomezených nákupů dluhopisů v objemu 85 miliard dolarů měsíčně, upozornil analytik.