Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 3,2 pct na 843 bodů

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Anna Vackova, E15

Akcie na pražské burze ve 47. týdnu opět oslabily, hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem klesl o 3,2 procenta na 843 bodů. Klesl tak nejníže od dubna 2009. Nejvíce posílily opět akcie výrobce cigaret Philip Morris, naopak nejvíce si pohoršily cenné papíry Erste Bank. V předchozím týdnu index PX oslabil o 4,3 procenta.

„Politika, politika a ještě jednou politika, a to především ta evropská by mohlo být jednotným mottem pro uplynulé týdny a výjimku netvořil ani ten právě končící. Dluhová krize eurozóny a další snížené ratingy nejen zemí eurozóny jako je Portugalsko, ale například i Maďarska to jsou titulky, které pozitivní investorské náladě příliš nesvědčí,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v tomto týdnu byly akcie Philip Morris ČR, které posílily o 7,8 procenta na 12 400 Kč. Na trhu je patrné, že investoři preferují defenzivní tituly s méně cyklickým průběhem tržeb, upozornil Vaníček.

Naopak nejvíce klesajícím titulem byla Erste Bank, která přišla o 13,6 procenta na 287,80 Kč. U banky se negativně projevuje nejen dluhová krize eurozóny, ale i další kroky k regulaci bankovního odvětví v regionu ze strany rakouského regulátora. Nesmí se podle něj opomenout situace v Maďarsku, kde je patrné, že země je v poměrně složité pozici a navíc provedené kroky současnou vládou nejsou v souladu s evropskými standardy.

„Příští týden, první adventní, bude nadále ve znamení evropské dluhové krize či spíše politických rozhovorů na nejvyšší evropské (potenciálně mezinárodní) úrovni. Investoři budou sledovat pokračování hledání řešení současné situace zrcadlící se ve výši výnosů některých evropských dluhopisů,“ míní analytik.