Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 0,4 procenta

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: profimedia.cz

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu po čtyřech týdnech mírných poklesů lehce posílily. Hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přidal 0,4 procenta na 899,2 bodu. Nejvýrazněji posílily akcie Komerční banky, naopak nejvíce si pohoršily cenné papíry technologické firmy KIT digital. Minulý týden české akcie oslabily o 0,3 procenta.

„Přelom července a srpna patřil plně měnové politice, a to hlavně vrcholným představitelům americké a Evropské centrální banky. ECB opětovně přehrála míč na evropské politiky a naznačila, že je ochotna pomoci, když bude potřeba. Relativně měkké prohlášení poslalo trhy níže. Konec týdne ale podpořila solidní makroekonomická data. Domácí index PX se nesl ve znění globálních událostí a domácí výsledkové sezony,“ popsal situaci na trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucími akciemi v uplynulém týdnu byly cenné papíry Komerční banky, které přidaly 4,3 procenta na 3678 Kč za kus. Zvýšená poptávka po jejích akciích se objevila po lepších než očekávaných výsledcích za druhé čtvrtletí. Lepší výsledky čistého zisku dávají šanci na vyšší dividendu, která by pro příští rok neměla být zatížena negativními jednorázovými položkami, jako tomu bylo v loňském roce.

Naopak nejvíce klesajícím titulem uplynulého týdne byl KIT Digital, jenž ztratil 17,procenta na 61,3 Kč. U akcie se neobjevila žádná kurzotvorná zpráva. Nicméně podle Vaníčka je možné, že se investoři připravují na výsledky, které v poslední době byly většinou zdrojem zklamání z dosavadního vývoje.

Vývoj na pražské burzeVývoj na pražské burzeVývoj na pražské burze v týdnu od 30. července do 3. srpna

Příští týden bude chudý na očekávané události. Prozatím není na programu žádné politické významné setkání a ani ze strany ekonomických dat se nečeká na větší události. „Proto očekáváme, že trh bude sledovat dluhopisové trhy a vyčkávat, zda se na trhu přeci jen neobjeví nějaká známka o potenciální intervenci ECB. Nadcházející týden by tedy měl zůstat ve vleku zvýšené nejistoty doprovázené rozkolísaností a bez výraznějšího trendu,“ odhadl analytik.