Akcie na pražské burze v týdnu výrazně oslabily, nejvíce CME

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Anna Vackova, E15

Akcie na pražské burze ve 45. týdnu opět oslabily, hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem klesl o 4,32 procenta na 870,7 bodu. Klesl tak nejníže za poslední dva měsíce a je těsně od dvouapůlletých minim. Nejvíce posílily akcie výrobce cigaret Philip Morris, naopak nejvíce si pohoršily cenné papíry mediální společnosti CME. V předchozím týdnu index PX oslabil o necelé procento.

„Akciové trhy v uplynulém týdnu prošly opět výraznými propady za velké volatility a bez jasného trendu. Zdrojem nervozity se staly dluhopisové trhy Evropy. Evropské akciové indexy ztrácely tento týden tři až čtyři procenta a klesly na měsíční minima,“ popsal obchodování na finančních trzích analytik J&T Banky Milan Lávička.

Nejlepší výkonnost měly v uplynulém týdnu akcie tabákové společnosti Philip Morris ČR, které přidaly 1,2 procenta na 11 501 Kč. „K růstu akcií podle našeho názoru přispěl přesun investorů k defenzivnějším titulům,“ uvedl Lávička.

Naopak největší propad zaznamenaly akcie CME, jež se propadly o 9,1 procenta na 173 Kč. Postupný propad v průběhu týdne související s globálními výprodeji akceleroval dnes následkem snížení výhledu dluhového ratingu společnosti na 'negativní' od agentury S&P.

„Domníváme se, že v centru zájmu akciových trhů budou příští týden nadále výnosy státních dluhopisů zemí eurozóny a role Evropské centrální banky v řešení dluhové krize. Vzhledem k tomu, že německá kancléřka Angela Merkelová a prezident France Nicolas Sarkozy v posledních dnech trvali na svých pozicích, jsme názoru, že na trzích by mohla pokračovat nervozita doprovázená roztěkaností cen,“ odhadl analytik.