Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu klesly o dvě procenta

pražská burza

pražská burza Zdroj: Profimedia.cz

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu klesly o téměř dvě procenta a hlavní index PX uzavíral týden pod tisícibodovou hranicí. Index ve srovnání s minulým pátkem klesl o 1,96 procenta na 997,9 bodu. Nejvíce zlevnily akcie technologické společnosti KIT Digital, naopak nejvýrazněji si polepšily cenné papíry sítě autobazarů AAA Auto. V předchozím týdnu akcie stouply o 1,7 procenta.

Uplynulý týden byl podle analytika J&T Banky Milana Vaníčka ve znamení výměny řeckých dluhopisů, rozhodování Evropské centrální banky a makroekonomických dat z USA. „Řekové prozatím vyměnili zhruba 85 procent dluhu s tím, že je zde potenciál využít CAC klauzuli (kolektivní chování), která by mohla zvýšit úspěšnost výměny na více jak 95 procent. Trh podobnou informaci očekával a doprovodil ji poměrně pozitivním vývojem,“ dodal.

Vývoj na pražské burze v týdnu od 5. do 9. března

vývoj na pražské burzevývoj na pražské burze

Dění na burze bylo dále ve znamení spíše sporných firemních zpráv. „Zvýraznili bychom Erste Group, která v rámci své nabídky zpětného odkupu hybridních cenných papírů (preferenční akcie a podřízený dluh) akceptovala cenné papíry v objemu 828 milionů eur se ziskem 150 milionů eur. Titul zakončil týden na 465 Kč, proti minulému pátku slabší o 3,9 procenta.

Spíše demonstrativní zprávou podle Vaníčka bylo středeční prohlášení představenstva Komerční banky, které schválilo přistoupení k návrhu na výměnu řeckých dluhopisů. Akcie KB zakončily páteční obchodování na 3745 Kč, mezitýdně silnější o 0,7 procenta.

Nejvíce rostoucí akcií bylo AAA Auto s týdenním ziskem 1,6 procenta na 18,8 koruny. Titul se podle Vaníčka obchodoval bez jakékoliv kurzotvorné zprávy. Nejvíce klesajícím titulem byl KIT Digital, který ztratil o 7,7 procenta na 175,5 Kč. Titul podle Vaníčka nadále nepříznivě reaguje na dřívější snížení výhledu.

Příští týden budou trhy sledovat dále zprávy ohledně Řecka. „Zcela se ještě nevyřešila otázka ne/použití CAC klauzule na výměnu řeckých dluhopisů a s tím související verdikt ISDA o akci, která vyvolává bankrot či nikoliv. Nespuštění pojištění proti bankrotu (CDS) by bylo trhy pravděpodobně vnímáno negativně, protože by to znamenalo nestandardní přístup, pochybnosti ohledně institutu tohoto pojištění a vyvolalo soudní spory vůči Řeckému státu,“ doplnil.