Akcie Pivovarů Lobkowicz mají za sebou první obchodní den

Pivo Lobkowicz

Pivo Lobkowicz Zdroj: CC BY 3.0: Viktor Fiala; Wikimedia Commons

Akcie Pivovarů Lobkowicz se dnes začaly oficiálně obchodovat na pražské burze. Zahajovací cena emise byla stanovena v rámci úpisu na 160 korun za akcii, krátce po zahájení akcie vzrostly na zhruba 163 korun. Na konci obchodovacího dne nakonec zaznamenaly zisk 1,75 procenta na 162,8 koruny. Firma je jediným pivovarem na tuzemské burze. Tržní kapitalizace emise v den zahájení činí 1,87 miliardy korun. Lokálním manažerem je Česká spořitelna.

Skupina před týdnem uvedla, že prodala ve veřejné nabídce včetně nadlimitní opce celkem 2,53 milionu kusů akcií za bezmála 405 milionů korun. Součástí nabídky měly být původně i 3,4 milionu akcií současných akcionářů, ti se však rozhodli většinu svých cenných papírů zatím nechat.

lobkowiczlobkowicz | Marek Schwarzmann, E15 vývoj kurzu akcii Pivovarů Lobkowicz v průběhu prvního dne obchodování

Kromě tuzemských investorů projevili o akcie zájem investoři z Rakouska, Polska, Maďarska a Slovenska. Poptávka po akciích firmu překvapila. Obchodování dnes oficiálně naražením dřevěného sudu a zazvoněním na zvon zahájil předseda představenstva tuzemské pivovarnické pětky Zdeněk Radil. „Museli jsme krátit objednávky v řádu desítek procent, takže nikdo nedostal počet akcií, který původně zamýšlel,“ uvedl Radil, podle něhož by tento fakt měl vést k růstu ceny akcie.

„Už nám to roste o dvě procenta, uvidíme, jak to dopadne koncem dnešního dne,“ uvedl. „Obchoduje se velice živě, což nás také těší,“ dodal. Do 11:30 se zobchodovaly akcie za zhruba deset milionů korun.

Peníze půjdou na investice a akvizici

Z peněz z emise chce skupina až 200 milionů korun investovat do rozšíření distribuční sítě a získávání nových zákazníků v gastronomii. Zhruba 100 milionů má být využito na předjednanou akvizici nejmenovaného pivovaru, kterou společnost chce dokončit letos. Investovat peníze z prodeje akcií hodlají Pivovary Lobkowicz také kvůli většímu průniku na zahraniční trhy, zejména na Slovensko, do Ruska a dalších zemích bývalého Sovětského svazu.

Vstup pivovarnické skupiny na pražskou burzu je podle jejího šéfa Petra Koblice významným krokem. „Spousta mezinárodních investorů se mě ptá, proč se na pražské burze neobchoduje nejtradičnější český produkt jako je pivo. Teď konečně máme odpověď, že se nějaký pivovar obchoduje,“ řekl ČTK. V 90. letech se na burze obchodovaly také akcie dalších velkých pivovarů. V průběhu takzvané třetí vlny kupónové privatizace byly však prodány většinou polostátními fondy nadnárodním korporacím.

„Ty velké značky, které všichni známe z obchodů, se na pražskou burzu nikdy nevrátí,“ poznamenal. Tři z pěti největších výrobců piva v Česku patří velkým zahraničním skupinám. Kromě Pivovarů Lobkowicz je výjimkou ještě Budějovický Budvar, který zůstává v rukách státu.

Pivovary Lobkowicz jsou pátým největším výrobcem piva v Česku. Součástí skupiny jsou pivovary v Uherském Brodě, Protivíně, Jihlavě, Hlinsku v Čechách, Klášteře Hradišti nad Jizerou, ve Vysokém Chlumci a Černé Hoře na Blanensku.