Akcie porostou i letos, soudí analytici

Burza NYSE

Burza NYSE Zdroj: profimedia.cz

Akcie v loňském roce porazily dluhopisy, komodity i dolar největším rozdílem za poslední čtyři roky. Příčinou jsou především monetární stimuly centrálních bank, které nepoleví ani letos. Analytici se tak shodují, že akciím se v nadcházejícím roce bude dařit.

Celosvětový akciový index MSCI All-Country World loni posílil o 16,9 procenta, zatímco komoditní index Standard & Poor’s GSCI přidal jen 0,1 procenta a dolarový index ztratil půl procenta. Dluhopisy všech typů vydělaly podle Bank of America Merrill Lynch v průměru 5,73 procenta. „Lví podíl na tom mají masivní globální stimuly,“ uvedl James Dunigan, investiční ředitel PNC Wealth Management. „Stimuly opravdu pomohly snížit obavy investorů z recese. Firemní výsledky také příjemně překvapily a rovněž pomohly,“ dodal Dunigan.

Draghi, Bernanke a spol.

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi a šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke se zavázali k nákupům dluhopisů ve velkém s cílem natlačit investory do rizikovějších investic.

ECB spustila neomezený odkup vládních dluhopisů, aby snížila náklady na financování problémových zemí eurozóny. Draghim vedená centrální banka také snížila základní úrokovou sazbu na rekordní minimum 0,75 procenta.

Bernanke na podzim spojil monetární politiku s pracovním trhem, když prohlásil, že Fed bude odkupovat hypoteční cenné papíry až do doby než se zotaví americký trh práce a míra nezaměstnanosti neklesne pod 6,5 procenta.

Další růst akcií

Širší index S&P 500 loni přidal téměř třináct procent, nejvíce za poslední čtyři roky, ale rok zakončil téměř osm procent pod maximem ze září 2012. Analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávají pro letošní rok růst S&P 500 o 7,3 procenta na 1531 bodů. V další letošní růst akcií věří také analytici ING Investment Management, kteří sázejí především ve vybrané rozvíjející se trhy.

Podle analytiků se letos bude nadále dařit akciím finančních institucí. Akcie finančních společností zastoupené v globálním MSCI indexu loni posílily o 29 procent. Belgická KBC, Bank of America či mexická dcera španělské Santander přidaly dokonce 109 procent.

Rozporuplné komodity

Komoditní index Standard & Poor’s GSCI loni posílil jen o 0,1 procenta. To komoditám podle analytiků dává prostor pro mírný letošní růst. Výkonnost jednotlivých komodit se však velice liší. Nejhůře v loňském roce dopadly zemědělské komodity. Rekordní sklizeň kávy srazila ceny kávy typu arabica o 37 procent. Také vydařená sklizeň v Brazílii srazila ceny cukru o šestnáct procent.

Vývoj cen kávy arabika za uplynulých pět let

Vývoj cen kávy arabika za uplynulých pět letVývoj cen kávy arabika za uplynulých pět let | E15

Mezi průmyslovými komoditami se loni nejlépe dařilo olovu, které posílilo o čtrnáct procent a kterému analytici banky Morgan Stanley věští další růst i letos, protože očekávají nedostatek tohoto kovu na světových trzích.

Zlato na londýnském trhu posílilo o 7,1 procenta a rostlo již dvanáctým rokem v řadě. Analytici věří, že žlutý kov, který loňský rok zakončil na 1677 dolarech za troyskou unci, posílí na nová maxima. Dosavadní rekordní ceny 1930 dolarů dosáhl v září 2011.