Akcie Šimáněho fondu se konečně začnou obchodovat. Vadila šestimístná cenovka

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Už počátkem června uvedl na vedlejší trh pražské burzy své akcie nemovitostní fond Unimex z impéria podnikatele Jiřího Šimáněho. Obchodovat s akciemi půjde však až tento čtvrtek, prozaickým důvodem byla cena jedné akcie, která převyšuje jeden a čtvrt miliónu korun, a se kterou systém pražské burzy neuměl pracovat. Navíc se to během léta ani nenaučil, přizpůsobit se tak nakonec musel samotný fond, který rozštěpil hodnotu svých akcií.

„Dodavatel obchodního systému Xetra, Deutsche Börse musí upravit parametry tak, aby i emise s více než šestimístným kurzem mohla být v systému obchodována. Dodavatel tuto úpravu přislíbil učinit v nejkratším možném systému,“ uváděl koncem července, tedy dva měsíce po registraci mluvčí burzy Jiří Kovařík. To se však nestalo, na pětimístnou částku tak upravil hodnotu svých akcií fond Unimex.

„30. září byl na Centrální depozitář cenných papírů odeslán příkaz emitenta ke změně zápisu jmenovité hodnoty zaknihovaných akcií v evidenci cenných papírů beze změny objemu emise,“ uvádí regulatorní zpráva fondu Unimex zaslaná České národní bance. Od čtvrtka tak klesne nominální cena jedné akcie fondu na 500 tisíc korun.

Fond vstupuje na burzu v takzvaném aukčním režimu, ve stejném módu je v Praze registrována třináctka dalších fondů kvalifikovaných investorů, likvidita je však nulová. „Samotné obchodování s těmito tituly může být dosti sporadické. Lze totiž předpokládat, že akcionářská struktura se u těchto fondů tak často nemění a navíc je třeba ověřit, že nabyvatel bude opět splňovat vlastnosti kvalifikovaného investora,“ uvádí Petr Hlinomaz z BHS.