Akcie Stocku při premiéře na pražské burze posílily o tři procenta

likérka Stock

likérka Stock Zdroj: ctk

Akcie mezinárodního výrobce lihovin Stock Spirits, jemuž patří také tuzemská likérka Stock Plzeň-Božkov, první den obchodování na pražské burze posílily o téměř tři procenta. Otevírací cena činila 68.60 Kč a v průběhu dne se dostala až na úroveň 72,50 Kč. Nakonec uzavřely na 70,50 Kč, přičemž celkový objem obchodů přesáhl 3,3 milionu korun.

Se Stockem se obchoduje na neregulovaném trhu START. Důvodem je to, že legislativa platná v EU prakticky neumožňuje listing společnosti na regulovaný trh bez vědomí emitenta. Emisi bude možné převést na regulovaný trh až po uplynutí lhůty 18 měsíců.

Stock Spirits toto úterý vstoupil na londýnskou burzu, kde pro svůj debut stanovil cenu akcie na 2,35 libry. To ohodnocuje celou skupinu na 470 milionů liber (asi 14,3 miliardy Kč). První den v Londýně akcie klesly o zhruba čtyři procenta na 2,26 libry, což také byla určující cena pro zahájení obchodů na pražském parketu.

Majoritní akcionář firmy, americký investiční fond Oaktree Capital Management, a současné vedení podniku prodali na burze 55 procent svých akcií Stocku. Celkem získali 206,5 milionu liber, čímž podíl Oaktree klesl na 38,3 procenta. Firma z prodeje nových akcií získala 52 milionů liber. Peníze použije na snížení dluhu.

Skupina Stock Spirits je největším výrobcem značkových alkoholických nápojů ve střední a východní Evropě a největším producentem vodky v Polsku a České republice. Byla založena v roce 2007 s podporou investiční skupiny Oaktree Capital Management.

Společnost 25 značek, mezi jinými Fernet Stock, Stock 84, Keglevich, Wódka Žolondkowa Gorzka, Orzel, Limoncè anebo GranGala. V Česku Stock vévodí všem rozhodujícím segmentům na trhu, a to hořkým a bylinným lihovinám, tuzemákům a rumům, vodkám i likérům. Díky akvizici slovenské firmy Imperator loni v prosinci si likérka výrazně posílila pozici na Slovensku, kde se stala druhým nejsilnějším hráčem v oboru.