Americké akcie se blíží několikaletým maximům

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Newyorský akciový index S&P 500 se dostal na nejvyšší hodnoty od června roku 2008 a obchoduje se v oblasti 1365 bodů, užší americký index Dow Jones se minulý týden dostal během obchodování nad psychologickou hranici třinácti tisíc bodů, nad kterou se mu podařilo naposledy uzavřít obchodní den v květnu 2008.

Akciím už týden pomáhají lepší než očekávaná data o americké ekonomice. Objemy obchodů však od začátku ledna nedosahují loňských hodnot. Průměrný letošní objem obchodů dosahuje 3,78 miliardy akcií denně oproti loňským 4,26 miliardy. Minulý týden objem klesl až na 3,32 miliardy akcií denně.

Cenné papíry na druhé straně Atlantiku zažívají nejlepší dva měsíce roku za několik desetiletí a za únor mají nakročeno ke třetímu ziskovému měsíci v řadě. „Máme rádi americké akcie,“ řekl agentuře Bloomberg James McDonald, hlavní investiční stratég chicagské investiční společnosti Northern Trust, která spravuje 665 miliard dolarů. „Americké akcie jsou konzervativní možností, jak participovat na zotavení globální ekonomiky,“ uvedl McDonald, který dodal, že americké akcie se stále zdají levné. Cenné papíry z newyorského indexu S&P 500 se totiž obchodují za čtrnáctinásobek reportovaných zisků, dlouhodobý průměr od roku 1954 je přitom 16,4násobek ročních zisků.

„Akciové trhy se nyní nacházejí uprostřed takzvané fáze nadějí, která by se mohla ukázat velmi krátkodobá, stejně jako se tomu stalo minulý rok,“ myslí si Albert Edwards z francouzské banky Société Générale. Edwards porovnává výkonnost S&P 500 od října se stejným obdobím loňského roku. Loni index oslaboval ve druhé polovině února, aby se v dubnu dostal na roční maxima a poté zažil volný pád ve druhé polovině roku vinou velmi vysoké volatility a averze investorů vůči riziku.

Letošní zisky podle Edwardse odrážejí očekávání udržitelného růstu americké ekonomiky a „měkkého přistání“ čínského hospodářství. Edwards připomíná i pozitivní reakce investorů na schválení další pomoci Řecku a snahu Evropské centrální banky o poskytnutí dostatečné likvidity evropskému bankovnímu sektoru.

Další tendr na tříleté půjčky s nízkým úrokem pro evropské banky se koná již zítra. „Ta naděje stále zastiňuje investorům mysl, ale trhy naději roztrhají na kusy přímo před očima investorů,“ citoval Edwardse server Business Standard.