Američtí investoři nakupují akcie evropských firem ve velkém

Burza

Burza Zdroj: ctk

Evropské firmy letos získávají prodejem akcií nejvíc peněz od roku 2009. Objem akciových transakcí na evropském trhu se od začátku roku k 5. prosinci meziročně zvýšil o 75 procent na zhruba 212 miliard dolarů (4,3 bilionu korun).

V letech po globální finanční krizi a během dluhové krize eurozóny firmy výrazně omezily financování na akciovém trhu a zejména primární emise (IPO), které jsou z akciových transakcí nejrizikovější. V letošním roce ale díky zvyšování důvěry firem a investorů nové emise akcií výrazně rostou. Evropské firmy jimi už letos získaly 32,1 miliardy dolarů, což je o 132 procent více než ve stejném období loni. Vyplývá to z údajů agentury Thomson Reuters.

Do údaje o objemu akciových transakcí se započítávají primární emise akcií, prodej nových akcií obchodovaných firem, prodej velkých balíků již vydaných akcií jejich vlastníky a nabídky konvertibilních dluhopisů, které lze po určené době přeměnit na akcie.

Podle upisujících bankéřů v letošním oživení aktivity hraje hlavní roli nárůst zájmu amerických investorů. Solidní výkon primárních emisí také přitáhl na trh další firmy a investory. Jen tento týden například vydaly akcie německá ocelářská skupina ThyssenKrupp a irský finanční ústav Bank of Ireland za celkem více než 1,5 miliardy eur.

Trh má být aktivní i v příštím roce

Podle bankéřů bude příští rok zvýšená aktivita na trhu akciových emisí pokračovat. „Tolik chystaných transakcí jsme tady neměli od období let 2006 až 2007, a to jak z hlediska počtu primárních emisí, tak co do jejich hodnoty,“ řekl agentuře Reuters Alasdair Warren z americké banky Goldman Sachs. Ta je v tomto roce s podílem 10,2 procenta největším zprostředkovatelem akciových transakcí v Evropě.

Akcie na evropském trhu letos výrazně rostou, zejména díky tomu, že centrální banky udržují výrazně uvolněnou měnovou politiku a ekonomika eurozóny se vymaňuje z dlouhého propadu. Západoevropský akciový index FTSEurofirst 300 na konci minulého týdne vystoupil po třech měsících růstu na maximum za pět let a od počátku roku získává asi 11 procent.