Analytici: České akcie by příští rok mohly zase růst

Investice, akcie

Investice, akcie

Přestože světové akcie budou v příštím roce zřejmě nadále klesat, ty české by se mohly vrátit k růstu. Shodli se na tom oslovení analytici. Záležet bude ale podle nich hlavně na řešení dluhových problémů eurozóny. Tuzemské akcie by měly v roce 2012 zpevnit i kvůli tomu, že v letošním roce ztratily téměř třetinu hodnoty a oslabily tak více než akcie v drtivé většině jiných zemí.

„Rok 2012 může být mnohem slibnější, než jak to nyní s negativní náladou investorů vypadá. Minimálně v prvních lednových dnech to vypadá na pravděpodobný návrat cen většiny akcií na vyšší úrovně. Index PX má šanci dostat se v první polovině ledna o pět až osm procent výše,“ řekl analytik BH Securities Tomáš Matuška.

Dělat prognózu na delší časový úsek není podle něj v tuto dobu možné, neboť vývoj na trzích rozhodující mírou ovlivní průběžné refinancování dluhu evropských zemí.

KB: Atraktivní jsou akcie Pegasu a Fortuny

Analytici Komerční banky a její mateřské Société Générale odhadli cílovou hodnotu PX na konci roku 2012 na 1066 bodů. Dnes se přitom PX pohyboval kolem 905 bodů. Nárůst příští rok by tak měl činit asi 18 procent. Nejatraktivnějšími na domácím trhu jsou podle nich nyní akcie společností Pegas a Fortuna, kvůli jejich necyklické povaze a dividendě. Tipem SG pro hráče a optimisty jsou akcie NWR a Erste Bank, podmínkou je ovšem brzký konec současné krize.

Výhled Société Générale pro světové akciové trhy je poměrně pesimistický. Analytik Komerční banky Josef Němý upozornil na to, že kolegové ze SG očekávají silné poklesy cen akcií v prvním pololetí, po kterých bude ve zbytku roku následovat mírné oživení. „Náš výhled pro český akciový trh je ale vcelku pozitivní, protože v indexu PX mají velký podíl finanční tituly a kolegové ze SG doporučují právě akcie z bankovního sektoru,“ podotkl.

Cyrrus: Růstu akcií budou dál bránit evropské dluhy

Analytik makléřské společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský očekává v případě, že se výrazněji neprohloubí problémy eurozóny, stagnaci nebo mírný růst pražské burzy. Pokud se naplní negativnější scénáře, lze podle něj čekat pokles.

V roce 2012 by měly být evropské dluhy stále ústředním problémem světové ekonomiky, který by měl akciovým trhům nejvíce bránit v růstu. V prvním kvartále mají rizikové evropské země velkou potřebu refinancování jejich dluhů, takže počáteční měsíce roku budou do značné míry klíčové pro obchodování po zbytek roku, dodal.