Anglo American zdvojnásobila ztrátu, firmu táhnou dolů ceny komodit

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rio Tinto

Nadnárodní těžařská společnost Anglo American v loňském roce prohloubila ztrátu na 5,6 miliardy dolarů (135,5 miliardy korun), což je zhruba dvojnásobek oproti ztrátě v předešlém roce. Společnost se potýká s prudkým poklesem cen komodit, kvůli kterému bojují o přežití i velcí hráči na trhu. Firma v rámci hluboké restrukturalizace plánuje prodat svou divizi železné rudy.

Anglo American je pátou největší těžařskou společností na světě z hlediska tržní hodnoty. Propad světových cen komodit ji stejně jako její konkurenty ale nutí odprodávat majetek a snižovat dividendu a kapitálové výdaje, aby mohla splácet dluhy. Ceny ropy a mědi klesly letos na dlouhodobá minima.

Anglo dnes oznámila, že plánuje prodat aktiva v hodnotě až čtyř miliard dolarů. Zbavit se tak hodlá společnosti Kumba Iron Ore, která je největším těžařem železné rudy v Africe. Anglo v ní má podíl zhruba 70 procent. „Rozhodně jsme pod tlakem. Máme příliš mnoho dluhů,“ řekl v rozhovoru s televizí Bloomberg generální ředitel firmy Mark Cutifani.

Anglo, v jejíchž dolech se těží také diamanty nebo nikl, přišla loni kvůli propadu cen kovů o tři čtvrtiny tržní hodnoty. Mezinárodní ratingová agentura Moody’s Investors Service jí v pondělí srazila úvěrový rating do neinvestiční kategorie, tzv. „junk“. Uvedla přitom, že splácet dluhy bude pro Anglo vzhledem k pokračujícímu poklesu cen surovin ještě obtížnější.