Burzovní popelky čekající na prince. Zapomenuté akcie těžařů zlata vyhlížejí triumfální růst

Zlato v posledním roce výrazně podražilo, akcie jeho těžařů na svou chvíli teprve čekají.

Zlato v posledním roce výrazně podražilo, akcie jeho těžařů na svou chvíli teprve čekají. Zdroj: Grafika e15

Zlato během uplynulých dvanácti měsíců téměř opanovalo trhy. Drahý kov vydělal od loňského listopadu bezmála patnáct procent, čímž mimo jiné překonal i americký akciový index S&P 500. Paradoxem však zůstává, že za divokým růstem cen kovu zaostaly akcie jeho těžařů i firem angažovaných ve zlatém byznysu. Ty jsou k mání za obdobné ceny jako před rokem a podle expertů představují investory opomíjenou příležitost. Vzhledem k cenám zlata i jeho dalším vyhlídkám jsou prý totiž jednoduše levné. 

„Akcie společností zabývajících se průzkumem a těžbou zlata nyní považujeme za velice atraktivní investiční příležitost a máme je proto v našich investičních portfoliích zastoupeny,“ uvádí investiční stratég firmy Conseq Investment Management Michal Stupavský. Investoři prý dostatečně nezohledňují schopnost těchto firem vydělávat a vytvářet hotovost. „Primárně se nám na nich líbí jejich velice atraktivní ocenění, ať už k ziskům, nebo k peněžním tokům,“ dodává Stupavský. 

Na stagnaci akcií těžařů ukazuje vývoj veřejně obchodovaných ETF fondů mapujících sektor. Například étéefko VanEck Vectors Gold Miners zahrnující 25 největších hráčů branže je dokonce mírně levnější než před rokem. Obdobný obrázek o trhu těžařů nabízejí i další oborové tituly jako FTSE Gold Mines či Arca Gold Miners.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!