Česká Kofola tisícinásobně zvýší jmění. Přesáhne dvě miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Strachon / Wikimedia Commons

Nová mateřská firma nápojářského holdingu Kofola, společnost Kofola Československo, zvýší svůj základní kapitál z nynějších dvou milionů korun na 2,2 miliardy.

Učiní tak vydáním nových 22 milionů kusů akcií ve jmenovité hodnotě sto korun, které v pondělí schválilo představenstvo firmy. Akcie budou upsány současnými majiteli v čele s rodinou Samarasů a investiční skupinou Enterprise Investors.

„Zvýšení základního kapitálu souvisí s vložením akcií (polské) Kofoly do Kofoly ČeskoSlovensko, ta se po dokončení transakce stane mateřskou společností celé skupiny,“ řekla mluvčí skupiny Jaroslava Musilová.

Podle dřívějších informací hodlají většinoví majitelé vytěsnit zbylé menšinové akcionáře a poté stáhnout akcie z varšavské burzy

Celá transakce souvisí s již dříve ohlášeným přesunem sídla holdingu z Polska do Česka. Nová česká mateřská firma bude mít v polské společnosti po zvýšení podíl 99,8 procenta.

Podle dřívějších informací hodlají většinoví majitelé vytěsnit zbylé menšinové akcionáře a poté stáhnout akcie z varšavské burzy, kde se nyní obchodují. Kofola Československo před dvěma týdny naopak vstoupila na pražskou burzu, ale bez veřejné nabídky akcií.