České akcie klesly o 3,6 procenta, nejvíce od července 2014

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomas Novak/Euro

Pražská burza klesla nejvýrazněji za 19 měsíců. Index PX spadl o 3,57 procenta na 872,53 bodu. Dolů ho táhly zejména akcie Erste Bank, které následovaly výprodeje na evropských burzách a ztratily devět procent. Česká koruna dál stagnovala k euru a vůči dolaru mírně zpevnila.

„Pražská burza zažila v úvodu týdne studenou sprchu,“ podotkl makléř Fio banky Pavel Hadroušek. Výrazněji než dnes spadla burza naposledy počátkem července 2014 a dnešním poklesem se dostala nejníže za téměř tři týdny. Obchodní aktivita byla průměrná, uvedl Miroslav Frayer z investičního bankovnictví Komerční banky.

„Největším propadlíkem se staly akcie Erste, které zahučely o obrovských devět procent. To souviselo s obrovskými výprodeji evropských akcií,“ poukázal Frayer. Cenné papíry Erste končily na úrovni 627 korun.

Vývoj indexu PX:Index PXIndex PX | bruner@mf.cz

Ostatní dvě finanční emise postihly výrazně menší ztráty. Akcie Komerční banky odepsaly 1,89 procenta na 5200 korun a pojišťovně VIG zlevnily o 3,85 procenta na 577,30 koruny.

Cenné papíry energetické společnosti ČEZ následovaly trh a oslabily o 3,24 procenta na 382,20 koruny. „Energetické akcie na ostatních trzích také dostávaly na solar a ČEZ s nimi,“ poznamenal Pavel Petr z Patria Online. Akcie mediální CME spadly dokonce o 5,38 procenta na 56,30 Kč.

Kurz koruny k euruKurz koruny k euruKurz koruny k euru | bruner@mf.cz

„Proti proudu se vydala Fortuna, která navázala na růstový trend po výsledcích a poskočila nad 100 Kč,“ uvedl Hadroušek. Cenné papíry sázkové firmy si polepšily o 6,19 procenta na 103 korun. Zdražily ještě akcie petrochemického holdingu Unipetrol o 0,61 procenta na 157,95 koruny.

Česká měna vůči euru skončila téměř beze změny na 27,05 Kč/EUR, proti dolaru posílila o tři haléře na 24,26 Kč/USD. „Kurz domácí měny ani výrazně nereagoval na zveřejněné tuzemské makroekonomické indikátory, které přinesly smíšené výsledky,“ podotkl Viktor Zeisel z Komerční banky.