Cesta na periferii? Ztrátou Telefóniky se pražská burza blíží okrajovým trhům

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomas Novak/Euro

Stažení akcií společnosti Telefónica, kterou loni na podzim koupila od španělské matky skupina PPF, je zase o krok blíž. Pražská burza tak nejspíš přijde o další kotovanou firmu a tentokrát to může mít o poznání nepříjemnější následky než loňský odchod autobazaru AAA Auto.

Telefónica je pátou největší firmou na pražském parketu. V loňském roce se na celkovém objemu obchodů na burze podílela z 13,43 procenta, když se její akcie zobchodovaly za 23,5 miliardy korun. Na konci loňského roku dosáhla celková hodnota firem na pražské burze 1,1 bilionu korun. Telefónica představuje zhruba desetinu, její tržní kapitalizace, čili celková hodnota, přesahuje 90 miliard korun.

Ještě před několika lety se debatovalo o tom, kdy bude pražská burza v klasifikacích akciových indexů společností FTSE a MSCI povýšena mezi vyspělé trhy. Nyní se spíše zdá, že pražskému trhu hrozí pád ze současné škatulky rozvíjejících se trhů mezi trhy takzvaně okrajové (frontier). Tuzemská burza by se tak dostala do společnosti Jamajky, Ománu, Srí Lanky či Ukrajiny.

Samotná pražská burza o nebezpečí pádu na periferii nic netuší a problém v tom vlastně ani nevidí. „Přiznám se, že jsme o ničem podobném neslyšeli, a ani nevím, jaká pravidla obě instituce mají. V loňském roce nás společnost STOXX naopak přeřadila z kategorie „Emerging Markets“ do kategorie „Developed“, tedy mezi rozvinuté trhy. Záleží opravdu na kritériích, která ta která společnost používá,“ řekl na dotaz deníku E15 mluvčí pražské burzy Jiří Kovařík.

„Aby se země kvalifikovala mezi rozvíjející se trhy, musí mít alespoň tři firmy s tržní kapitalizací 1,032 miliardy dolarů a free floatem 516 milionu dolarů,“ vypočítává David Marek, hlavní ekonom Patrie. „Pokud bude stažena z trhu emise akcií společnosti Telefónica, budou splňovat kritéria pro zařazení mezi rozvíjející se trhy pouze dvě společnosti: ČEZ a Komerční banka.“ Marek spočítal, že vyřazení České republiky z tohoto indexu by za jinak stejných podmínek mělo znamenat odliv kapitálu v objemu 5,2 miliardy korun.

Akcie Telefóniky v posledních pěti letechAkcie Telefóniky v posledních pěti letechAkcie Telefóniky v posledních pěti letech | bruner@mf.cz

Skupina PPF nabídla minulý týden minoritním akcionářům 295,15 koruny za akcii. Ty na pražské burze do konce týdne spadly pod nabídkovou cenu a uzavřely na 294 korunách za kus. Celý nabídkový dokument má být zveřejněn do 3. června.

Pražskou burzu nezachrání ani nový přírůstek v podobě pivovarnické skupiny Lobkowicz (PLG). Ve srovnání s telekomunikačním molochem je to trpaslík. Tržní kapitalizace PLG byla na základě úpisů akcií vyčíslena na 1,87 miliardy korun – tedy padesátkrát méně, než kolik stojí Telefónica.