ČEZ je na desetiletém minimu. Státní podíl letos ztratil na hodnotě 67 miliard

ČEZ

ČEZ

Nejníže za poslední dekádu dnes na pražské burze uzavřely akcie ČEZ. Smutným rekordem tak prozatím pokračuje letošní burzovní tortura domácí energetiky. Akcie ČEZ totiž jen za letošní rok přišla doposud o 30 procent, polostátní energetický gigant tak ztratil na hodnotě 96 miliard korun, z toho 67 miliard může do červeného účtovat český stát, jakožto bezmála sedmdesátiprocentní podílník ve firmě.

Akcie ČEZ ve čtvrtek poprvé za uplynulých deset let uzavřely pod 420 korunami za kus. Podle expertů je primárně o výsledek stále slabších vyhlídek cen elektřiny v budoucích letech. „Akcie ČEZ reagují na situaci v evropském energetickém sektoru. Klesají ceny elektřiny a energetických komodit jako zemní plyn, ropa a uhlí. To vytváří na evropském trhu přebytky a pokles cen. Tedy i pokles tržeb a zisků energetických firem. Akcie ČEZ tak vedle např. E.ON nebo RWE klesají na dlouhodobá minima,“ říká analytik společnosti Colosseum František Bostl.

Akcie ČEZ jsou pro letos pro experty častým předmětem analýz, ve většině případů je jejich výsledkem další propad ocenění jeho akcií. „V následujících třech letech očekáváme pokles zisku ČEZ až o 33 procent, a to kvůli nepříznivému vývoji cen elektřiny,“ napsali například nedávno analytici zámořské investiční banky Goldman Sachs.

Rychlý obrat

Ti svůj pohled na domácí energetiku obrátili během několika uplynulých měsíců. Zatímco ještě v polovině září věštili akciím ČEZ v ročním horizontu sedmisetkorunovou cenovku, tento týden srazili valuaci energetiky na 424 korun za akcii, tedy prakticky k aktuální ceně na trhu.

Cena akcií ČEZ v posledních letech značně kolísala. Například v roce 2007 se pohybovala až kolem 1400 korun. Nynější úrovni se přiblížila třeba v září 2013, kdy akcie stály zhruba 428 korun. Levnější než dnes ale byly cenné papíry firmy naposledy na konci května 2005, kdy se prodávaly za 415,8 koruny.