ČEZ vypadne z hlavního indexu varšavské burzy

Martin Roman

Martin Roman Zdroj: E15 Eduard Erben

Česká elektrárenská společnost ČEZ v září vypadne z hlavního indexu varšavské burzy WIG20. S odvoláním na varšavskou burzu o tom dnes informovala agentura Reuters. Ve dvacetičlenném indexu největší středoevropské burzy udělá ČEZ místo polské těžařské společnosti Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW).

Mluvčí firmy ČEZ Eva Nováková již dříve v souvislosti s náznaky o vyškrtnutí českého energetického kolosu z indexu WIG20 uvedla, že odchod nebude mít na firmu žádný negativní dopad.

„Polští investoři sledují širší polské indexy a pro zahraniční jsou důležité regionální indexy, kam se započítává pražská burza,“ uvedla.

S akciemi JSW - největšího polského producenta koksovatelného uhlí - se na varšavské burze obchoduje od začátku července, kdy stát prodal 33 procent akcií společnosti. JSW splnila podmínky pro vstup do WIG20, někdo ji ale musel uvolnit místo. Vybrán byl nakonec právě ČEZ.

Akcie společnosti ČEZ jsou součástí indexu WIG20 od prosince 2006. Na varšavské burze se jimi obchoduje od konce října 2006. Jsou také součástí hlavního indexu PX pražské burzy.

ČEZ patří mezi největší české společnosti a téměř 70 procent ve firmě vlastní stát. Její čistý zisk v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o necelá dvě procenta na 17,2 miliardy korun. Společnost zaměstnává kolem 20 tisíc lidí v Česku, dalších asi 13 tisíc zaměstnanců má v zahraničí.