Čínská nemoc má příznaky i v Česku, pražská burza ztratila přes čtyři procenta

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Pražská burza dnes zažila jeden z nejhorších dnů v posledních letech. Index PX spadl o 4,6 procenta na 946,34 bodu, což je největší pokles od září 2011. Důvodem byl vysoký propad čínských akciových trhů, který se promítl do vývoje i jinde ve světě. Oslabily téměř všechny hlavní tituly, posiloval pouze operátor O2. Koruna výrazně posílila k dolaru, který na devizových trzích silně oslabuje a k euru a jenu se propadl nejníže za sedm měsíců.

Nejobchodovanějším titulem se dnes staly akcie ČEZ, které odepsaly 4,42 procenta na 531,50 Kč. Jejich denní minimum bylo dokonce na 525 korunách.

„Cenová katastrofa se nevyhnula ani finančnímu sektoru. Erste bank odepsala 5,40 procenta a zavřela na 676,40 Kč,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Uher. Akcie Komerční banky zlevnily o 5,33 procenta na 4954 korun. Pojišťovna VIG oslabila o 4,84 procenta na 751 korun.

O více než deset procent se propadly akcie mediální CME a také sázkové společnosti Fortuna. Jediným titulem, který na pražském trhu dokázal růst, byl operátor O2. Zhodnotil o 3,98 procenta na 170 korun. „Opět vylepšil své maximum od červnového rozdělení,“ uvedl analytik Komerční banky Josef Němý.

Posílilo jen O2

Jediným titulem, který dnes zatím posílil, je operátor O2. Jeho akcie přidaly téměř čtyři procenta na 170 korun. Čínské akcie zahájily nový týden těžkým propadem a jejich hlavní indexy ztratily přes osm procent, nejvíce za osm a půl roku.

Akciové burzy padaly v celé Asii a navázaly na páteční globální výprodej, vyvolaný nepříznivými údaji z čínské ekonomiky. Investory zklamalo, že Peking o víkendu ani přes silný pokles na burzách neoznámil žádná nová opatření na podporu trhu. Index šanghajské akciové burzy SCI už přišel o všechny letošní vysoké zisky a z červnového maxima z 12. června ztrácí 38 procent.

Vývoj pražské burzyPůlroční vývoj indexu PXPůlroční vývoj indexu PX | E15

Koruna dnes zpevnila o 46 haléřů vůči dolaru 23,36 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online. K euru a jenu se dolar propadl nejníže za sedm měsíců, proti koruně je nejslabší od poloviny ledna. Investoři kvůli obavám ze zpomalení růstu v Číně kupují měny zemí s nízkými úrokovými sazbami. Dolar naopak patří mezi více úročené měny. Vůči euru česká měna oslabila o tři haléře na 27,06 Kč/EUR.


Zdroj: tradingeconomics.com

„Sázky na posílení dolaru mírně ustupují. Dolar se vrací ke hladině 1,15 USD/EUR, kterou bude těžké překonat - ačkoliv dlouhodobě stále čekáme dolar silnější, jen to nebude tak prudké zpevňování,“ uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Podle něj to znamená, že i v ČR bude nižší inflace, než se čekalo. „ČNB nebude spěchat s ukončením intervencí. Úrokové sazby zůstanou velmi dlouho rekordně nízké,“ dodal Pikora.