Equilor Investment z Maďarska je novým členem pražské burzy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Volfik Rene

Pražská burza má prvního ryze zahraničního člena. Stal se jím maďarský obchodník s cennými papíry Equilor Investment. Počet členů burzy v Praze se tak rozrostl na devatenáct.

“Jsem velmi rád, že se naše členská základna rozrůstá, zejména pokud jde firmu z našeho regionu s dlouholetou tradicí. Jsem přesvědčen, že pro český kapitálový trh bude nový člen přínosem a přinese s sebou nové investory, kteří na našem trhu doposud nepůsobí. Rozšiřování počtu členů a vetší propojení trhů v našem regionu je jeden ze způsobů, jak lze čelit poklesu objemu obchodů způsobenému zejména nárůstem netransparentních obchodů mimo trhy (OTC)“, uvedl Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha. Průměrný denní objem obchodů na akciovém trhu činí od počátku roku 1,5 miliardy korun.

Podle makléře České spořitelny Radima Kramuleho patří maďarský obchodník Equilor Investment mezi poměrně „agresivnější“ brokery, lze tedy čekat větší tlak na všechny současné hráče. „Na druhou stranu alepsoň mírně pozitivní by mohlo být zvýšení likvidity pražské burzy,“ doplňuje Kramule.

Společnost Equilor Investment sídlí v Budapešti, odkud také bude řídit a realizovat všechny aktivity spojené s pražským trhem. Firma patří mezi zakládající a nejaktivnější členy budapešťské burzy.

Od 1.července je Equilor také účastníkem Centrálního depozitáře cenných papírů, což je nezbytnou podmínkou pro úspěšné zahájení obchodování na pražské burze. Zahájení čínnosti Centrálního depozitáře si pochvaluje také šéf pražské burzy. „V době existence Střediska cenných papírů bylo pro zahraniční subjekty prakticky nemožné na náš trh vstoupit. Nyní je celý proces technické přípravy a samotného vstupu na burzu téměř standardní“, uvedl Koblic.