Experti radí rozšířit sázky na akcie z pražské burzy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Volfik Rene

Akciové menu pražské burzy má stále co nabídnout i investorským gurmánům. Vyplývá to alespoň z říjnových doporučení analytiků pro domácí tituly, tři čtvrtiny z nich totiž burziánům radí rozšířit v Česku své sázky. I na domácím trhu lze prý narazit na zlaté žíly nesoucí i tři desítky procent ročně, chce to jen pečlivě vybírat. K investorské smůle jsou však expertní tipy značně rozmanité.

Měsíc ve znamení zátěžových testů Evropské centrální banky přinesl nejvíce pozornosti finančním titulům. Na vyhlídkách těch domácích se však experti neshodnou. Zatímco analytici z evropských adres se v odhadech drží při zemi, Wall Street věští českým bankám růžovou budoucnost. Erste i Komerční banka se tak v říjnu octly na seznamu preferovaných středoevropských akcií zámořské investiční legendy Goldman Sachs.

„Expozice Erste v Rusku a na Ukrajině není významná a banka bude těžit z oživení ve střední a východní Evropě, současné ocenění je atraktivní pro vstup do pozice,“ uvádí report Goldman Sachs. Podle expertů rakouský titul do roka podraží na 632 korun, tedy o 12 procent. Růstovému scénáři nahrávají do karet i dva říjnové nákupy akcií banky členem dozorčí rady Erste, Wilhelmem Rasingerem. Od konce září totiž manažer nakoupil do svého osobního portfolia na tři tisíce kusů akcií Erste.

Dokonce nejvyšší cíl na trhu dostala ze zámoří do vínku Komerční banka, 6100 korun od Goldman Sachs je v ročním horizontu příslibem bezmála třicetiprocentního zisku. Býčí vášně na obou bankách chladí experti z evropského břehu Atlantiku. Podle Société Générale je Erste na současné ceně předražená a akcionáři do roka přijdou o tři procenta. Podle domácí Patrie je pak takřka naplněna i růstová story Komerční banky, burziáni prý na víc než pět procent pomýšlet nemohou.

Pastí na úspory se prý v Praze mohou stát akcie O2, Patria v příštích dvanácti měsících sází na sedmiprocentní propad ceny akcie, růstovým trumfem má být naopak podle domácích expertů s předpokládaným ziskem kolem 12 procent tabáková emise. Desetiprocentní výnos konečně na akciích Fortuny slibují finančníci z J&T Banky.